koelvloeistoflekkage door de turbo… kan dat?

koelvloeistoflekkage door de turbo… kan dat?

Ieder z’n vak. Een turbo is een ingewikkeld stukje techniek. Daarom is het helemaal niet vreemd als u een vraag heeft. Bel ons, we helpen u graag! Gelukkig worden we regelmatig geraadpleegd. Bijvoorbeeld met de vraag of het mogelijk is dat een turbo de veroorzaker is van koelvloeistoflekkage.

Zeker nu veel turbo’s tegenwoordig een watergekoeld lagerhuis hebben, krijgen we deze vraag vaker. Aanleiding voor de vraag is meestal het merkbaar verbruik van koelvloeistof of witte rook die uit de uitlaat komt. In uitzonderingsgevallen zien we zelfs sporen van koelvloeistoflekkage in het uitlaatsysteem.

Scheur in het lagerhuis?

Wij hebben tot op vandaag slechts eenmaal werkelijk kunnen constateren dat de turbo zelf de oorzaak was van de koelvloeistoflekkage. Bij de meeste turbo’s kan een scheur in het lagerhuis er niet voor zorgen dat een turbo inwendig gaat lekken met genoemde klachten tot gevolg. Een scheur in het lagerhuis kan ertoe leiden dat er lekkage naar buiten ontstaat. Maar dit merkt u snel genoeg. Inwendig kan de koelvloeistof alleen in de richting van de oliekanalen lekken. Als dat zo is, ziet u dat meteen aan de olie. Ook zal de turbo dan snel defect raken. Want de smerende werking van olie gaat immers snel achteruit als er koelvloeistof bij de olie komt.

Onze ervaring is dat de klachten meestal te herleiden zijn naar problemen met de cilinderkop of bijvoorbeeld een watergekoelde egr.

Twijfelt u? Bel ons dan, wij hebben genoeg mogelijkheden om de turbo voor u te controleren op lekkage.

Heeft u vragen? Mail me gerust.