FAQ: Kunnen jullie een elektronische actuator los leveren?

Het lijkt verleidelijk… alleen even snel de elektronische actuator vervangen. Minstens 1 keer in de week belt ons een monteur die denkt dat hij op deze manier snel en goedkoop klaar is. We leggen u uit, waarom dat een slecht idee is.

Als u te maken krijgt met foutcode P2099 of P0234, dan heeft de turbo moeite met de turbodruk. Die is ofwel te laag of te hoog. Op het moment dat het motormanagement deze melding geeft, is er echter al een tijdje wat aan de hand. De actuator is namelijk een redelijk slim apparaatje, dat een afwijking zelf compenseert.

De auto gaat in de noodloop

Dat werkt zo: de actuator stuurt de variabele VNT aan. Nou wil het wel eens voorkomen dat de VNT een beetje vastzit, bijvoorbeeld door vervuiling of slijtage. De actuator kan daarmee omgaan en heft als het verschil op door z’n regelwaarde zelf aan te passen. Maar als de VNT steeds meer gaat vastzitten, kan de actuator het op een gegeven moment niet meer aan. De tegenkracht wordt te zwaar, waardoor de actuator zwaar beschadigd raakt. Het gevolg: het motormanagement meldt dat er iets mis is met de turbodruk en zet de auto in de noodloop.

De ware oorzaak is dan nog niet verholpen

Installeert u in dat geval alleen een nieuwe actuator, dan zal ook die snel beschadigen. De ware oorzaak voor de storing – de vastzittende VNT – is namelijk nog niet verholpen. Vaak krijgen we deze turbo’s dan alsnog aangeboden voor een revisie. En de eigenaar van de auto baalt, want hij heeft niet 1 maar 2 facturen.

Perfect afgestemd

Handiger is het om de turbo meteen naar ons te sturen. In de meeste gevallen kunnen we de actuator reviseren. En dan stellen we hem meteen af op de turbo, zodat beide perfect op elkaar zijn afgestemd. Zo kunnen ze weer vele duizenden kilometers hun werk goed doen, en u heeft er weer een tevreden klant bij.