FAQ: De turbo lekt uitlaatgassen, is hij defect?

De turbo lekt uitlaatgassen. Moet ik nu de turbo vervangen? Deze vraag krijgen we regelmatig binnen. We leggen graag uit wat de oorzaak voor de lekkage is en wat u het beste kunt doen.

Als een turbo uitlaatgassen lekt, dan is de oorzaak vrijwel nooit de turbo zelf, maar moeten we de reden daarvoor áchter de turbo zoeken. De uitlaatgassen kunnen niet via de normale weg de auto verlaten, omdat die blijkbaar geheel of gedeeltelijk is afgesloten. Bijvoorbeeld door een verstopt roetfilter of katalysator. Het gevolg is teveel uitlaatgas tegendruk.

Alternatieve route

De hevel van de variabele overdrukregeling van de turbo is een open verbinding. Normaal stroomt het uitlaatgas niet via die open verbinding. Dat komt omdat het uitlaatgas een enorme snelheid heeft en er in een gezonde situatie een goede doorstroming plaatsvindt via het roetfilter of de katalysator. Is die doorstroming echter niet optimaal, dan kan het uitlaatgas niet anders dan een alternatieve route zoeken. De weg van de minste weerstand is dan die open verbinding via de variabele overdrukregeling.

De turbo wordt te heet

De turbo is dus niet defect. Maarrr… het teveel aan uitlaatgas doet hem absoluut geen goed. De turbo wordt te heet, daardoor verkoolt de olie. Het inwendige van de turbo raakt verstopt en de smering is onvoldoende. Door de hitte bestaat de kans dat het turbinehuis gaat scheuren. Het uitlaatgas en de roet komt ook bij de overdrukregeling terecht. Die zal hierdoor sneller slijten en drukproblemen veroorzaken.

Voorkom herhaalschade

Wat u het beste kunt doen, is de turbo door ons laten controleren. U krijgt dan een uitgebreide analyse van de werkelijk oorzaak van de schade, zodat u herhaalschade kunt voorkomen. Indien nodig reviseren wij de turbo, dan is hij weer als nieuw of eigenlijk zelfs beter. Tijdens de revisie krijgt de turbo namelijk een strengere controle dan een nieuwe turbo die in serie van de loopband komt.

Heeft u een vraag of een opmerking? Bel ons gerust, of mail