Slang van intercooler zuigt vacuüm bij Peugeot 307 2.0 hdi

Patiënt

Peugeot 307 2.0 hdi

Klacht

Slang van de intercooler zuigt vacuüm 

Diagnose

Ik werd gebeld door een garagehouder met een Peugeot 307 2.0 hdi die totaal geen vermogen leverde. Hij had zelf al geconstateerd dat de slang van de intercooler naar de motor toe vacuüm  zoog. Dit zorgt er inderdaad voor dat de motor geen vermogen kan leveren. Maar wat was hiervoor de oorzaak?

Advies

Mijn vermoeden is dat de intercooler verstopt is. Dus ik vraag de klant om de intercooler uit te sluiten door de slangen voor en na de intercooler met een stuk pijp met elkaar te verbinden. Maar … het probleem blijft aanwezig. De slang naar de motor zuigt weer vacuüm!

Scheurtje in binnenmantel

De turbo levert gewoon druk, maar toch zuigt de slang vacuüm. Dan is toch de slang het probleem. Dat is vreemd, want de garagehouder had de slang gecontroleerd en die was zeer zeker niet verstopt. Maar alle andere oorzaken waren nu uitgesloten. Daarom controleert de garagehouder op mijn advies toch de slang nogmaals, nu minutieus. En toen kwam de aap uit de mouw: Een turboslang bestaat meestal uit twee lagen en in dit geval bleek dat er in de binnenmantel van de slang een scheurtje zit. De lucht die vanaf te turbo kwam werd de scheur ingeblazen waardoor er lucht tussen de binnen- en de buitenmantel kwam. Hierdoor werd de binnenmantel naar beneden gedrukt, werd de slang dichtgedrukt en kreeg de motor geen lucht meer. Aan de buitenkant van de slang was hier niets van te zien. En bij een snelle inspectie in gedemonteerde toestand zie je hier natuurlijk ook niets van.

In onze webshop vindt u een turbo voor de Peugot 307.
Heeft u vragen, opmerkingen of tips? Mail me.