Peugeot 407 2.0 hdi met storing

Patiënt

Peugeot 407 2.0 hdi

Klacht

‘Storing p0234’

Diagnose

De patiënt is een Peugeot 407 2.0 hdi met een gebrek aan vermogen en diverse storingen die gerelateerd zijn aan de turbodruk. De belangrijkste storing was de p0234 ‘turbodruk onder regelgrens’. Dit betekent dat de druk in het inlaatsysteem niet het gewenste niveau haalt. Om de oorzaak te achterhalen hebben we de klant een aantal tests geadviseerd.

De eerste test is: meet de turbodruk realtime tijdens het rijden. Daarbij blijft de turbodruk over de gehele linie achter. Daarna: meet de turbodruk bij stationair toerental. Dit geeft een goed beeld van de werking van de sensor en de aard van het probleem in het algemeen. Met de sensor blijkt niets mis.

Hevel van de verstelling

Vervolgens adviseren we de klant om te controleren of de verstelling van de turbo goed werkt. Dat doe je door te kijken of de hevel van de verstelling bij stationair toerental tegen de eindafstelling aankomt. Dit hoort bij stationair toerental zo te zijn, zodat je voldoende vermogen van onderuit krijgt. Hieruit blijkt echter dat de hevel niet tegen de eindafstelling aankomt. Dit betekent dat er niet voldoende vacuüm bij de turbo komt.

Magneetklep

Aha! We zitten op het goede spoor! Zo komen we bij het volgende controlepunt. Dit type auto heeft ongeveer 0.6 bar vacuüm nodig om de eindaanslag te raken. Maar we krijgen maar 0.4 bar. Vervolgens adviseren wij de garagist om het vacuüm vanaf de vacuümpomp te controleren. Dit is voldoende dus er gaat iets mis met het vacuüm vanaf de magneetklep.

Vlinderklep in de inlaat

Daarom vragen we de klant om het vacuümsysteem te controleren op lekkage. In het traject naar de turbo toe zit geen lekkage. Wel blijkt er een lekkage te zitten in het traject naar de vlinderklep in de inlaat. Deze vlinderklep bepaalt of de inlaatlucht vanaf de turbo door de intercooler gaat of eromheen.

Advies

Na enig speurwerk blijkt de lekkage in een plastic bochtje van het vacuümcircuit te zitten. Hebbes! Hier verliest het systeem dusdanig veel vacuüm dat er niet genoeg vacuüm overblijft om de turbo voldoende aan te sturen. Hierdoor kan de turbo niet voldoende druk leveren en blijft de turbodruk te laag.

De klant heeft de lekkage verholpen door een nieuw bochtje te monteren. En voilà, de turbo functioneert weer zoals het hoort.

In onze webshop vindt u een turbo voor de Peugeot 407.
Heeft u vragen, opmerkingen of tips? Mail me.