Turbo van Alfa Romeo ratelt en ruikt naar benzine

Turbo van Alfa Romeo ratelt en ruikt naar benzine

De eigenaar van een Alfa Romeo Giulietta 1.7 TBI QV uit 2013 heeft pech. Tien maanden na de eerste turboreparatie is het alweer mis. De nieuwe turbo geeft geen vermogen meer en ratelt. De garagist belt ons, omdat dit een garantiekwestie lijkt.

De turbo was nieuw aangekocht bij ons, omdat de originele turbo defect was. Hij heeft 17.000 km meegedraaid. En inderdaad, normaal gesproken kan een turbo met gemak vele honderdduizenden kilometers presteren. Om te bepalen of dit een garantiegeval is, moeten we onderzoeken waardoor de klacht is ontstaan. Het probleem kan namelijk ook te maken hebben met smering, luchtaanvoer of motorconditie.

Turbo en smering

Als we de turbo demonteren, zien we inderdaad dat de rotor van de turbo veel speling heeft. De as is zelfs gebroken. Verder zien we dat de inlaatzijde vettig is, maar de uitlaatzijde is dan weer vrij droog. Dit verwacht je niet bij een gebroken as. Hierdoor denken we dat we de oorzaak moeten zoeken in een probleem met de smering.

De complete turbo
De turbo, gezien vanaf de inlaatkant. De vanen zijn zwart door aangezogen carterdruk.

De turbo gezien vanuit de uitlaatzijde. We zien veel schade en speling, maar geen druppel olie.

De turbo ruikt sterk naar benzine

We hebben nog geen compleet beeld, dus we demonteren de turbo verder. Wat opvalt tijdens demontage is dat de turbo sterk naar benzine ruikt. Dit is niet normaal. Hierdoor denken we toch dat er meer aan de hand is dan alleen een probleem met de smering.

Na demontage van het turbinehuis zien we slechts lichte lekkage. Duidelijk zichtbaar is de schade als gevolg van de gebroken as.

De lagers zijn verkleurd, dit wijst op oververhitting. Niet te zien, maar de benzinegeur is sterk waarneembaar.

Het turbinewiel is van de as afgebroken.

De gebroken as vertoont sterke verkleuring en afzetting van het lagermateriaal. Dit laatste wijst op slechte smering.

Conclusie

Omdat er weinig lekkage was, hadden we eerst het vermoeden dat de turbo zonder olie had gedraaid. De sterke benzinelucht geeft ons een nieuwe richting om verder te zoeken. Bij een soortgelijke case is een defect in de brandstofpomp de oorzaak voor interne benzinelekkage.

Doordat de olie vermengt met benzine, verliest de olie zijn smerende en koelende werking. De onderdelen raken oververhit, waardoor de as verkleurt en er lagerafzetting op as ontstaat. Uiteindelijk is hierdoor de as gebroken. Meer over de invloed van de kwaliteit van de motorolie lees je in het artikel Acht inzichten over turboschade en motoronderhoud.

De klant bevestigt de olie-brandstofvermenging. Voordat hij de nieuwe turbo monteert, vernieuwt hij ook de brandstofpomp, spoelt hij het oliesysteem en vervangt hij de olie en filters.

Olie zoekt de makkelijkste weg

Als we te snel hadden geconcludeerd dat onvoldoende smering de oorzaak was, had de garagist niet de brandstoflekkage kunnen oplossen. De derde turbo zou dan ook snel weer stuk lopen. Vraagt u zich nu af waarom er geen lekkage zichtbaar was in het uitlaathuis? De verklaring daarvoor is: olie zoekt altijd de makkelijkste weg. In dit geval is de olie vermengd met brandstof en daardoor dus nog dunner. De olie verdwijnt volledig in het inlaattraject. Want hier is minder tegendruk dan aan de uitlaatzijde.