Turbo dokter – Ford Smax 2.0 Tdci

9 February 2015

Patiënt

Ford Smax 2.0 Tdci

Klacht

De positiesensor op de turbo lijkt niet goed te werken

Diagnose

Wij worden gebeld door een garagist die een Ford Smax 2.0 Tdci heeft staan met problemen. De auto gaat af en toe in de noodloop en de foutcode wijst in de richting van de positiesensor op de turbo. Deze positiesensor is een terugkoppeling voor de werking van het vacuümsysteem en de drukregeling op de turbo. Dus als het motormanagement een bepaalde hoeveelheid vacuüm naar de turbo zet, dan meet de positiesensor of de verplaatsing van de actuator overeenkomt. De foutcode zou dus in theorie moeten betekenen dat de positiesensor op de turbo niet goed werkt.
Om een goed beeld van het geheel te krijgen vragen we om de turbodruksensor en het vacuümsysteem te controleren. Dat helpt om de exacte storing te lokaliseren. Al deze waarden zijn in orde. De volgende stap is het controleren van de waarden van de positiesensor zelf. De garagist doet dit door de spanning te meten bij verschillende hoeveelheden vacuüm. Hier waren verder ook geen onregelmatigheden te zien. Alles lijkt dus in orde te zijn.

Roestsporen

Nou kan er bij sommige typen auto's vocht in het vacuümsysteem komen. Dat kan de oorzaak zijn voor problemen met de turbodrukregeling. Dit vocht verzamelt zich namelijk in de actuator waardoor er roest ontstaat. Om dit te controleren vragen we de garagehouder om de positiesensor van de actuator te demonteren. Hieruit komt direct het probleem naar voren. In de actuator en op de positiesensor is roest aanwezig. Dit zorgt ervoor dat de positiesensor soms niet de juiste waarde geeft of even blijft hangen. Dit gebeurt echter maar af en toe. Daardoor is het erg lastig om te bepalen waar de oorzaak van het probleem ligt. Wij hebben de klant een reparatieset geleverd voor dit onderdeel en de problemen zijn opgelost.

Advies

Daarnaast adviseren wij de klant om de magneetklep van de vacuümregeling te vervangen. Vocht komt vaak via de ontluchting van het vacuümsysteem binnen. Om herhaling te voorkomen is het verstandig om de magneetklep te vervangen en het vacuümsysteem te reinigen.

In onze webshop vindt u een turbo voor de Ford Smax.
Heeft u vragen, opmerkingen of tips? Mail me.