Waarom zit de overdrukregeling vast in lage én hoge stand?

Waarom zit de overdrukregeling vast in lage én hoge stand?

Een garagist krijgt een Opel Mokka 1.6 CDTi uit 2015 binnen met het verzoek van de eigenaar om iets te doen aan het vermogensverlies. De garagist vermoedt een turbostoring, zeker omdat de foutcodes P2598 en P2599 allebei in de richting van de turbo wijzen. Een visuele inspectie laat echter een turbo in perfecte staat zien. Hier is meer aan de hand, maar wat…?

Aan de telefoon vertelt de garagist dat hij de foutcodes tegenstrijdig vindt. Het is inderdaad bijzonder. De ene keer is het P2598, ofwel turbodrukregeling positiesensor 1 performance, zit vast in lage stand. De andere keer is het P2599, ofwel vast in hoge stand. Verder heeft de garagist ontdekt dat de storing optreedt bij vollast in de 3e versnelling bij ca. 2.600 tot 2.900 toeren.

Het is een externe oorzaak

De tegenstrijdige codes hebben we wel vaker meegemaakt. In dat geval is niet de overdrukregeling zelf defect, maar is er een externe oorzaak waardoor hij hapert en in twee verschillende uiterste posities een foutcode genereert. Als de overdrukregeling namelijk zelf defect zou zijn, blijft hij in één stand vastzitten.
Zie ook: Van foutcode naar oplossing

Vacuümpomp met de hand bedienen

Omdat de overdrukregeling op basis van vacuüm werkt, moeten we het in die richting zoeken. Daarom vragen we de garagist om de vacuümslang van de actuator los te koppelen en met de hand de vacuümpomp te bedienen. Op die manier heb je zicht op twee dingen. Ten eerste kun je controleren of de actuatorstang een soepele en volledige slag maakt, zowel als het vacuüm erop wordt gezet als wanneer het vacuüm wordt losgelaten. Als dit niet soepel gaat, maar hapert of traag reageert dan weet je dat de storing wordt veroorzaakt door een vervuiling of beschadiging van de variabele geometrie in de turbo. Ten tweede kun je handmatig het vacuüm op de actuator zetten. Als hij dit niet vasthoudt, dan is de actuator lek.

Turbodruksensor zwaar vervuild

De garagist gaat het testen en belt terug met de uitslag: de beweging gaat soepel in beide richtingen, zo te zien wordt de hele slag gehaald. Bovendien houdt de actuator netjes het vacuüm vast op de ingestelde 0,5 bar. Verder vertelt hij dat het hem opvalt dat de turbodruksensor zwaar vervuild is.

De auto rijdt beter

Kijk, nu weten we bijna zeker dat de storing niet door de turbo zelf wordt veroorzaakt. En het feit dat de turbodruksensor vervuild is, doet vermoeden dat we het in die richting moeten zoeken. De garagist lost het snel op door de turbodruksensor te vervangen door een nieuwe. Een goede zet, want het probleem is opgelost en de klant geeft aan dat de auto nu ook beter rijdt.

Reinigen turbodruksensor is ook een optie

In sommige gevallen is reinigen van de sensor een optie. In het geval van deze Opel Mokka was de turbodruk sensor zo zwaar vervuild dat vervangen de beste optie was.

Vervuilde sensor
Vervuilde turbodruksensor
Nieuwe sensor
nieuwe turbodruksensor