Komt een Zweed bij de TurboDokter…

Komt een Zweed bij de TurboDokter…

De eigenaar van een Volvo XC90 brengt z’n auto naar de garage, omdat het vermogen wegvalt. Bovendien brandt het storingslampje op het dashboard. Aan de hand van de uitgelezen foutcode concludeert de monteur dat het iets te maken heeft met de turbo: P132B zegt namelijk Turbocharger boost control en P0299 zegt Underboost. Maar helemaal zeker weet de monteur het niet. De storingen zijn namelijk niet constant. Bovendien hoort hij bij stationair toerental een rammelend geluid bij de turbo.

Als we dit horen, gaat onze eerste gedachte uit naar een wastegateprobleem. Zeker omdat het een benzinemotor is. Benzinemotoren hebben namelijk een hogere uitlaatgastemperatuur, waardoor er slijtage kan ontstaan op de wastegateklep. Die slijtage veroorzaakt speling die ervoor zorgt dat de klep af en toe kan blijven hangen of niet goed sluit. Met een rammeltje tot gevolg en turbodrukstoringen. 

De wastegate functioneert correct

Appeltje eitje dus? Nee hoor, dat is nou wat ons werk zo boeiend maakt: de complexe autotechniek zorgt regelmatig voor een uitdagend vraagstuk. We doen niets liever dan zo’n vraagstuk oplossen. En het levert ook weer een mooi verhaal. In dit geval bleek namelijk uit de visuele controle dat de wastegate correct functioneert. Bij stationair draaiende motor bedient de monteur de vacuüm actuator met een handpompje en ziet dat de beweging van de wastegate rechtlijnig en soepel gaat. Ook de speling op de klep controleert hij handmatig: niks aan de hand. Wat hem opvalt: bij elke positie van de wastegate hoort hij het rammeltje. Dit geluid zou toch moeten stoppen of juist erger moeten worden bij een verandering van de positie?

Dubbelwandig turbinehuis

Een uitstekende conclusie van de monteur. We moeten dus nog even verder zoeken. Online halen we de foto’s van deze specifieke turbo erbij (zie Turbo Volvo XC90) en zo zien we dat het gaat om een turbo waarbij het turbinehuis één is met het uitlaatspruitstuk.

foto: Voorbeeld van een opengewerkt dubbelwandig turbinehuis

Het is niet van gietijzer, zoals we zouden verwachten, maar is opgebouwd uit meerdere delen. Dit type turbinehuis is dubbelwandig en daarom veel complexer dan een traditioneel gietijzeren turbinehuis. Uiteraard met een goede reden: moderne emissie-eisen. Ten eerste worden bij dit type turbinehuis de uitlaatstromen van cilinder 1 en 4 gescheiden van de uitlaatstromen van cilinder 2 en 3, voor een efficiëntere aandrijving ook wel twinscroll genoemd. Ten tweede zorgt de dubbele wand ervoor dat er geen warmte verloren gaat en de katalysator daardoor optimaal z’n werk kan doen.

Delen in de turbo losgekomen

We adviseren de monteur om de turbo te demonteren voor nader onderzoek. Zodra hij de turbo los heeft, ziet hij het al: in de inlaatpoorten van het turbinehuis zijn er delen van elkaar losgekomen. Als hij de losse turbo schudt, hoort hij het inwendige heen en weer gaan. Dit is één van de zeldzame gevallen dat de turbo zelf de oorzaak is.  Zowel voor het rammelend geluid als de turbodrukproblemen, want de losse delen verstoren de uitlaatgasstroom. 

foto: inlaatpoorten van de turbo onderzoeken
foto: detailfoto van de schade

Uitlaattraject controleren op restdelen

De losgekomen delen hebben zelfs het turbinewiel van de turbo beschadigd, restanten daarvan kunnen nog in de katalysator liggen en die beschadigen. We adviseren de monteur dus om het hele uitlaattraject te controleren op restdelen, voordat hij de nieuwe turbo monteert. Niet alleen om de nieuwe turbo te behoeden voor schade, maar ook om schade aan de katalysator te voorkomen.

foto: Beschadigd turbinewiel

Meer informatie

Lees ook dit artikel: van foutcode naar oplossing

Zelf een diagnose stellen? Dat gaat snel en eenvoudig via de turbo-kennisbank. Of download de app in Google Play of Apple Store. Natuurlijk bieden we ook persoonlijke ondersteuning. Dus, heeft u vragen of opmerkingen? Mail ons via TurboBE@th-group.eu