Het motormanagement lampje brandt: wat nu?
Het motormanagementlampje is een belangrijk onderdeel van je dashboard. Als dit lampje brandt is er waarschijnlijk een motorstoring. Zo’n storing kan turboproblemen veroorzaken. Daarom is het handig om te weten wat het betekent als het motormanagementlampje oranje of rood brandt of knippert. En wat je dan kan doen om turboproblemen te voorkomen.
Wat betekenen de verschillende kleuren van het motormanagementlampje?
Motormanagementlampje brandt oranje
Als het motormanagementlampje oranje brandt, betekent dit meestal dat er een probleem is waar je iets aan moet doen. Maar het is geen noodsituatie. Je kunt dan wel doorrijden, maar het is belangrijk om zo snel mogelijk een diagnose te laten stellen door een autobedrijf.
Motormanagementlampje brandt rood
Een rood motormanagementlampje is een serieus waarschuwingssignaal. Dit duidt vaak op een ernstig probleem dat onmiddellijke aandacht nodig heeft. Het is het beste om de auto stil te zetten en contact op te nemen met een autobedrijf.
Motormanagementlampje knippert
Een knipperend motormanagementlampje wijst op een ernstig probleem dat direct moet worden opgelost. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er een probleem is met de ontsteking of een ernstige motorstoring. Rij niet verder en schakel een autobedrijf in om verdere schade te voorkomen.
Veelvoorkomende oorzaken van een brandend motormanagementlampje
Defecte katalysator
De katalysator speelt een belangrijke rol in het verminderen van schadelijke uitstoot. Als de katalysator defect is, kan dit leiden tot een verhoogde uitstoot van schadelijke gassen en verminderde motorprestaties. Als de katalysator verstopt is, kan hierdoor ook de turbo kapot gaan.
Losse of kapotte tankdop
Deze oorzaak komt veel voor en hij wordt vaak over het hoofd gezien. Als de tankdop niet goed sluit, doordat hij los zit of kapot is, verandert de druk in het brandstofsysteem. Dat leidt niet direct tot turboproblemen. Maar het moet wel snel worden opgelost, vandaar dat het lampje je ervoor waarschuwt.
Defecte zuurstofsensor
De zuurstofsensor, ook wel lambdasensor of lambdasonde genoemd, meet de hoeveelheid zuurstof in de uitlaatgassen en helpt bij het optimaliseren van het brandstof-luchtmengsel. Een defecte zuurstofsensor kan leiden tot een onjuist brandstofmengsel, waardoor de auto meer benzine verbruikt en meer schadelijke stoffen uitstoot. Vaak merk je dit aan een onregelmatig draaiende motor of verminderde prestaties. Indirect kan dit ook leiden tot turboproblemen.
Problemen met de bougies
Bougies zijn essentieel voor de ontsteking van het brandstof-luchtmengsel in de motor. Problemen met de bougies, zoals slijtage of vervuiling, kunnen leiden tot foute ontsteking. Daarom gaat het motormanagementlampje knipperen. Symptomen zijn onder andere een stotterende motor en verminderde acceleratie. Als de ontsteking niet goed staat, kun je turboproblemen krijgen.
Defecte uitlaatgasrecirculatieklep (EGR)
De EGR-klep helpt bij het terugvoeren van een deel van de uitlaatgassen naar de cilinders om de uitstoot van stikstofoxiden te verminderen. Als deze klep defect is, kan dit leiden tot een inefficiënte verbranding en verhoogde uitstoot. Symptomen van een defecte EGR-klep zijn onder andere een ruw draaiende motor en verminderde brandstofefficiëntie. Een defecte EGR-klep leidt bijna altijd tot turboproblemen.
Problemen met de brandstofinjectoren
Brandstofinjectoren zorgen voor de inspuiting van brandstof in de cilinders. Problemen met de injectoren, zoals verstopping of lekkage, kunnen leiden tot een onjuiste brandstoftoevoer, wat de motorprestaties en brandstofefficiëntie kan verminderen. Symptomen zijn onder andere een onregelmatig draaiende motor, moeilijk starten en verhoogd brandstofverbruik. Hierdoor kun je ook turboproblemen krijgen.
Wat moet je doen als het motormanagementlampje brandt?
Aan bovenstaande mogelijke oorzaken kun je zien dat er één ding is dat je als autobezitter zelf ter plekke kunt doen als het motormanagementlampje brandt. En dat is: controleer de tankdop. Een losse of kapotte tankdop kun je makkelijk zelf controleren en vervangen. Dit is vaak de snelste en goedkoopste oplossing.
Als de tankdop niet het probleem is, laat dan een diagnose stellen door een autobedrijf. Verder is het belangrijk om niet te blijven rijden. Als het motormanagementlampje brandt of knippert, vermijd dan lange ritten en hoge snelheden. Zo kun je verdere schade aan de motor en de turbo voorkomen. En, goed om te weten, door je auto regelmatig te laten onderhouden kun je veel problemen voorkomen.