Home - Blog - FAQ

Waarom je beter niet kunt rijden met een kapotte turbo

Waarom je beter niet kunt rijden met een kapotte turbo

Vermoed je dat de turbo van je auto kapot is? Balen, want het is geen goedkoop onderdeel. Gewoon blijven rijden lijkt dan een aantrekkelijke optie. Maar die afspraak met de garage uitstellen? Nee, doe dat maar niet, ook al lijkt de storing misschien klein. In dit artikel ontdek je hoe je een kapotte turbo ontdekt en waarom je dan beter in één rechte lijn naar de dichtstbijzijnde turbospecialist rijdt. 

Tekenen van een kapotte turbo

Als niet-automonteur is het niet altijd makkelijk om de tekenen van een kapotte turbo te herkennen. Geen punt, we helpen je met onderstaande lijstje. Herken je een van deze symptomen? Snel een afspraak maken met een turbospecialist is dan het slimste dat je kunt doen. Want als de oorzaak voor deze symptomen wordt hersteld, kun je veel turboproblemen voorkomen. 

Verlies van vermogen

Je auto voelt minder krachtig aan en heeft moeite met accelereren. Oftewel verminderd motorvermogen. Ook kun je merken dat de auto een late reactie heeft op het gaspedaal.

Rare geluiden

Je hoort een fluitend geluid tijdens het rijden. Hoor je het alleen als de turbo nog koud is? Dan hoef je je nog geen zorgen te maken. Is het geluid constant en heftig? Dat is een goede reden voor een afspraak met je garage. Ben je benieuwd naar de technische uitleg? In deze video zie je aan de hand van enkele turbo’s door welke schade het geluid wordt veroorzaakt.

Rook uit de uitlaat

Er komt zwarte of blauwgrijze rook uit de uitlaat. Dit kan duiden op olie die verbrandt in de turbo. Witte rook is een teken van koelvloeistoflekkage. Ook daardoor kan de turbo kapot gaan.

Check engine lampje

Het check engine lampje is een belangrijk onderdeel van je dashboard. Als dit lampje brandt is er waarschijnlijk een motorstoring. Het kan zijn dat de turbo kapot is. Maar een motorstoring kan op zijn beurt ook turboproblemen veroorzaken.

Gevolgen van een kapotte turbo

Verminderde prestaties

Een kapotte turbo kan leiden tot aanzienlijk verminderde motorprestaties. Omdat de turbo helpt om meer lucht in de motor te pompen, betekent een defecte turbo minder efficiënte verbranding en dus minder vermogen.

Motorproblemen

Een kapotte turbo kan leiden tot ernstige motorproblemen. Olielekkages en verbranding van olie in de turbo kunnen bijvoorbeeld leiden tot vervuiling van andere motoronderdelen en mogelijke motorschade. Hoe sneller je een kapotte turbo ontdekt, hoe groter de kans is dat de turbo nog te repareren is. Als je blijft rijden met een kapotte turbo, zul je niet alleen de turbo moeten laten vervangen maar ook andere motoronderdelen. Meer daarover lees je bij het kopje ‘De beste manier om de kapotte turbo te repareren’.

Veiligheidsrisico’s

Het rijden met een kapotte turbo kan ook veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Je auto heeft minder vermogen, dus je kunt minder snel optrekken. En dat kan leiden tot gevaarlijke situaties bij het inhalen of het invoegen op de snelweg.

Rij niet verder met een kapotte turbo

Korte afstanden

Je kunt korte afstanden rijden met een defecte turbo, maar dit wordt sterk afgeraden. Zelfs korte ritten kunnen de schade verergeren en leiden tot hogere reparatiekosten. Moet je echt nog een stukje rijden? Rij dan heel rustig en houd het toerental laag. Het is slim om even te overleggen met één van onze TurboPartners.

Lange afstanden

Het rijden van lange afstanden met een kapotte turbo is gevaarlijk en kan leiden tot ernstige motorschade. Het is beter om je auto te laten repareren voordat je verder rijdt. Ben je bijvoorbeeld op dit moment op vakantie ergens in Italië? Bel dan met je autoverzekering of reisverzekering voor de beste oplossing.

Wat moet je doen bij een kapotte turbo?

Er is maar één manier om de kapotte turbo goed te repareren. En dat is: de exacte oorzaak achterhalen. Want een turbo gaat zelden uit zichzelf kapot. Het is meestal gevolgschade van iets anders, zoals oliegerelateerde problemen, vervuilde lucht, een verstopte uitlaat of een vervuild roetfilter. Een turbospecialist helpt je met een uitgebreide diagnose om de onderliggende oorzaak te vinden en aan te pakken. Zo voorkom je herhaalschade. Turbospecialisten zijn er door het hele land, vind hier onze TurboPartners. Zij krijgen uitgebreide technische ondersteuning bij de diagnose van turbo’s van Turbo’s Hoet. 

Kortom… blijf niet rijden met een kapotte turbo

Als je vermoedt dat je turbo defect is, laat dan snel een turbospecialist een diagnose stellen om verdere schade te voorkomen. Blijven rijden met een kapotte turbo kan aanzienlijke problemen en kosten veroorzaken. Door de symptomen van een defecte turbo te herkennen, regelmatig onderhoud uit te voeren en verantwoord te rijden, kun je de levensduur van je turbo verlengen en dure reparaties voorkomen.