4 tips om schade aan de turbo te voorkomen
Schade aan de turbo kan voor veel gedoe en hoge kosten zorgen. Met deze 4 tips weet je wat je zelf kunt doen om schade aan de turbo te voorkomen, ook al ben je geen monteur. Zo kun je schade aan de turbo voorkomen
1: Onderhoud is belangrijk
Regelmatig onderhoud is essentieel om je turbo in goede conditie te houden. Laat regelmatig een kleine beurt uitvoeren, waarbij de olie en het oliefilter worden vervangen. Houd in ieder geval de onderhoudsinterval aan die de fabrikant van de auto adviseert. Tijdens een grote beurt is het verstandig om ook het luchtfilter, het luchtinlaatsysteem, het roetfilter en de uitlaat te laten controleren op vervuiling of verstopping. Verder kun je de monteur ook vragen om de turbo te laten controleren op speling op de rotor en de omgeving van de turbo te checken op oliesporen. Dit is geen standaard controle, maar kost niet veel tijd.
2: Gebruik kwaliteitsolie
Investeer in hoogwaardige olie van gerenommeerde merken. Goedkope olie kan op korte termijn geld besparen, maar kan leiden tot hogere kosten door schade aan de turbo en motor op de lange termijn. Als je kunt kiezen tussen volsynthetische olie, halfsynthetische olie of minerale olie, houd je dan aan de voorgeschreven olie die in het boekje van de auto staat. Die heeft de beste eigenschappen voor jouw auto. Gebruik dus ook altijd de olie die door de fabrikant wordt aanbevolen als je olie bijvult.
Verkeerde olie kan leiden tot onvoldoende smering en oververhitting van de turbo. Zorg ervoor dat je olie regelmatig laat verversen. Zo voorkom je dat de olie veroudert, verzuurt of teveel vuildeeltjes bevat en daardoor de turbo stukloopt.
3: Snap hoe je turbo werkt
Met snap hoe je turbo werkt bedoelen we vooral: begrijp dat de turbo een onderdeel is dat heel snel draait en daardoor niet met onvoldoende of slechte olie kan werken. Abrupt optrekken is niet zo verstandig, omdat de olietoevoer dan onvoldoende kan zijn. Abrupt stoppen is ook niet goed. Als je de snelweg af rijdt om te tanken, kun je de motor beter nog heel even laten voordat je deze uitzet. Dit helpt om de turbo af te koelen en voorkomt schade door oververhitting.
Heb je een diesel? Zeer waarschijnlijk heeft de motor dan ook een roetfilter. Een verstopt roetfilter kan ervoor zorgen dat de turbo de uitlaatgassen niet goed kwijt kan. Om te voorkomen dat het roetfilter verstopt raakt is het verstandig om af en toe een langere rit te maken op de snelweg. Je auto zet dan zelf het proces in gang om het roetfilter schoon te maken.
4: Negeer brandende waarschuwingslampjes op het dashboard niet
Negeer nooit waarschuwingssignalen zoals controlelampjes op het dashboard of vreemde geluiden tijdens het rijden. Dit kunnen vroege tekenen zijn van problemen met de turbo. Laat je auto bij deze signalen zo snel mogelijk controleren om verdere schade te voorkomen. Lees ook waarom je beter niet kunt blijven rijden met een kapotte turbo.
Zo houd je de turbo in goede conditie
Een goed onderhouden auto en turbo zorgen voor betere prestaties. Door regelmatige onderhoudsbeurten, het gebruik van de juiste olie en luchtfilter, het luchtinlaatsysteem, het roetfilter en de uitlaat te laten controleren op vervuiling of verstopping houd je de turbo in goede conditie en voorkom je schade aan de turbo.