Home - Blog - FAQ

De 5 meest voorkomende oorzaken voor een kapotte turbo

De 5 meest voorkomende oorzaken voor een kapotte turbo

Een kapotte turbo kan je als autobezitter grote kopzorgen geven. Logisch, het is een duur onderdeel van je auto. Gelukkig kun je veel turboproblemen voorkomen, als je weet wat de meest voorkomende oorzaken voor een kapotte turbo zijn. In dit artikel leggen we ze in begrijpelijke taal uit. En – ook heel belangrijk – we vertellen je waar je op moet letten als je de turbo laat repareren.

Wat zijn de symptomen van een kapotte turbo?

In principe is de turbo geen auto-onderdeel dat je regelmatig moet vervangen, zoals banden of remschijven. En het is goed om te weten dat een turbo niet zomaar kapot gaat zonder waarschuwing. Waaraan je een defecte turbo kunt herkennen? Goeie vraag. Er zijn een aantal symptomen die turboproblemen verraden:

  • Verminderd motorvermogen
  • Zwarte, witte of blauwgrijze rook uit de uitlaat
  • Fluitende geluiden tijdens het rijden
  • Hoger olieverbruik
  • Olielekken rond de turbo

Als je een van deze symptomen merkt, is het belangrijk om je auto zo snel mogelijk te laten controleren om verdere schade te voorkomen. Want al is de turbo behoorlijk slijtvast, hij reageert wél gevoelig. Dat leggen we verder uit in het volgende punt. Ben je benieuwd naar wat meer technische uitleg over bijvoorbeeld het ontstaan van het fluitende geluid? Onze specialist laat het je zien aan de hand van enkele turbo’s.

Oorzaken van een kapotte turbo

Oliegerelateerde problemen

Veel turboschade wordt veroorzaakt door oliegerelateerde problemen. De turbo draait op zeer hoge snelheid en kan geen seconde zonder olie. De smering en koeling van de olie is onmisbaar voor de turbo om goed te functioneren. Vuile of oude olie biedt onvoldoende smering en koeling. En bij de turbo leidt dat tot slijtage en schade door oververhitting. 

Vervuilde lucht

Een turbo werkt door extra lucht in de motor te pompen. Als de lucht die de turbo aanzuigt vuil is, kan dit schade veroorzaken. Een vervuild luchtfilter of inlaatsysteem kan de luchtstroom belemmeren en de efficiënte werking van de turbo verminderen. 

Verstopte uitlaat

Een verstopt roetfilter of katalysator kan turboproblemen geven. Want daardoor kan de turbo de uitlaatgassen niet goed via de gewone weg kwijt. Omdat die uitlaatgassen wel ergens heen moeten, worden ze onder hoge druk via de eerste de beste alternatieve route afgevoerd. Via de turbo bijvoorbeeld. Daardoor kan de olie in de turbo te heet worden, waardoor de smerende werking van de olie vermindert. Bovendien kunnen de roetdeeltjes in de uitlaatgassen slijtage in de turbo veroorzaken. 

Schade door vreemde voorwerpen

Losgeraakte moertjes, slijtagedeeltjes van de distributieriem, of andere vreemde voorwerpen kunnen ernstige schade aan de turbo veroorzaken. Als je niet zelf het onderhoud van je auto doet, heb je hier niet zo veel invloed op. 

Overmatige toeren maken

Overmatige toeren maken betekent dat de turbo van je auto harder draait dan normaal. Dit kan gebeuren doordat de turbo niet de gevraagde druk kan leveren. Bijvoorbeeld door een verstopping in het inlaatsysteem, zoals een verstopt luchtfilter. Overmatige toeren maken wordt ook wel overspeed genoemd. Doordat de turbo te hard draait, kan deze kapot gaan.

Hoge uitlaatgastemperaturen

Hoge uitlaatgastemperaturen betekenen dat de gassen die uit de uitlaat komen veel heter zijn dan normaal. Net als ‘overmatige toeren maken’ is dit niet een oorzaak, maar een gevolg van een kapotte turbo. Verstoppingen in het uitlaatsysteem kunnen zorgen voor hoge uitlaatgastemperaturen, doordat ze niet goed kunnen ontsnappen. Daardoor kunnen ze de turbo in problemen brengen. 

Hoe kun je de turbo beschermen?

Nu je wat meer weet over de symptomen en de oorzaken van een kapotte turbo wil je natuurlijk weten hoe je turboschade kunt voorkomen. Je kunt de levensduur van de turbo positief beïnvloeden. Zo is regelmatig onderhoud van de auto slim om de turbo te beschermen. Hier lees je hoe je met regelmatig onderhoud veel turboproblemen kunt voorkomen. Ook is het belangrijk om bij motorstoringen je auto zo snel mogelijk te laten controleren. Lees hier waarom je beter niet kunt blijven rijden met een kapotte turbo.

Verkeerde installatie of onderhoud 

Naast bovenstaande oorzaken kan verkeerde installatie of onderhoud ook een reden zijn waardoor de turbo kapot gaat. Een turbo gaat namelijk bijna nooit uit zichzelf kapot. Daarom is het belangrijk om een grondige diagnose te laten stellen om de oorzaak voor de kapotte turbo te vinden. Bovendien is de kans op herhaalschade heel groot als een turbo wordt vervangen zonder de ware oorzaak eerst op te lossen.

Laat de kapotte turbo daarom herstellen door één van onze TurboPartners die je via deze link vindt. Deze turbospecialisten krijgen bij de diagnose en montage technische ondersteuning van Turbo’s Hoet. Bovendien geeft Turbo’s Hoet uitgebreide garantie als de nieuwe turbo kapot gaat.