Hoe zie ik het verschil tussen een vacuüm- en een drukgestuurde actuator?
Is de actuator vacuüm- of drukgestuurd?
Dat is één van de eerste vragen die we stellen als u ons belt voor advies bij turbodrukproblemen. En vaak krijgen we dan direct de vraag terug ‘hoe zie ik het verschil?’ Tijd dus voor een FAQ over de verschillende actuators.
Eerst even wat achtergrondinformatie over de functie van de actuator, het regelen van de turbodruk. We willen dat de turbodruk zo snel mogelijk maximaal is, maar de turbo mag ook weer niet té snel draaien. (Lees ook deze FAQ over overspeed). En dat regelen, dat doet de actuator óf met behulp van vacuüm of met een drukregelaar.
Compressorhuis of vacuümpomp
Als je met een snelle blik kijkt, zien de vacuüm- en de drukgestuurde actuator er hetzelfde uit. Om het verschil te zien, moet je kijken waarmee de actuator is verbonden. Bij de drukgestuurde gaat er een slangetje naar het compressorhuis. Bij de vacuümgestuurde gaat er een slangetje naar de vacuümpomp. Aha, simpel eigenlijk he!
Is de actuator lek?
Bij de storingsdiagnose is het belangrijk om te weten met welke actuator je te maken hebt. Beide reageren namelijk compleet verschillend op een eventueel lek binnenin de actuator. Om dat te snappen, moet je weten wat er gebeurt zodra je de motor start. Een vacuümgestuurde actuator trekt dan meteen vacuüm en bedient zo normaal gesproken een stangetje dat verbonden is met de wastegate (bij een oudere types) of de variabele overdrukregeling (bij nieuwere turbo’s). Bij een vacuümgestuurde actuator valt een lek dus op doordat het stangetje niet beweegt zodra je de motor start. Bij een drukgestuurde actuator komt het stangetje normaal gesproken pas in beweging als de turbo turbodruk opwekt.
Turbodruk te hoog of turbodruk te laag
Een ander verschil zit hem in de foutcodes die het motormanagement aangeeft. Is een drukgestuurde actuator lek, dan geeft het motormanagement aan dat de turbodruk te hoog is. Bij een lek in een vacuümgestuurde actuator is de turbodruk juist te laag.
Je zou denken dat dieselmotoren – vanwege het al aanwezige motorvacuüm – structureel zijn uitgevoerd met een vacuümgestuurde actuator. Maar dat is niet zo. Het is dus altijd zaak om zelf even goed te kijken.