E-turbo: einde turbogat?

E-turbo: einde turbogat?

Uitlaatgasturbo’s worden aangedreven door…. uitlaatgassen! Dat is een schitterende techniek, want met behulp van uitlaatgassen wordt nieuwe energie geproduceerd in de vorm van aandrijving van de turbo. Die kan op zijn beurt weer turbodruk produceren en voilà, een zeer efficiënte en milieuvriendelijke techniek is geboren! Autofabrikanten zullen de komende decennia nog veel gebruik maken van turbotechniek aangezien het hen helpt om te voldoen aan de vraag naar kleine, zuinige en milieuvriendelijke motoren.

Turbo’s kennen slechts een klein nadeel: het beruchte turbogat. In de jaren tachtig was dat turbogat enorm. Je werd haast gelanceerd zodra de turbodruk goed op gang kwam! Bij moderne turbo’s is dat turbogat gelukkig al stukken minder, mede door de variabele turbinetechniek. Desondanks zoeken motor- en turbofabrikanten naar een nog optimalere laaddruk over het gehele toerental van de motor.

Laaddruk

De E-turbo kan weleens het juiste antwoord zijn op het turbogat! Deze elektronisch aangedreven turbo kan vanaf stationair toerental al laaddruk produceren aangezien deze niet afhankelijk is van uitlaatgasdruk. Combineer dat met een (of meerdere!) uitlaatgasturbo’s en de ideale drukvulling is gevonden!

Circuit

In mei dit jaar plaatsten we al een berichtje op onze Facebook pagina over de Audi RS5 TDi met een elektrische turbo. Toen leek de E-turbo nog toekomstmuziek. Maar Audi houdt de vaart erin. Want de redactie van AMT mocht begin augustus met deze Audi mét E-turbo het circuit op! En uiteraard schreven ze erover. Wij hebben dit online artikel verslónden en delen het graag met u.