Kan de EGR-klep turbodrukproblemen veroorzaken?

Kan de EGR-klep turbodrukproblemen veroorzaken?

Wat doet eigenlijk precies de EGR-klep? En wat is de invloed op de functie van de turbo? Hier leest u het antwoord op deze veelgestelde vraag.

EGR staat voor Exhaust Gas Recirculation, ofwel het terugvoeren van uitlaatgas naar het inlaatgedeelte van de motor. Je ziet dit bij benzinemotoren en dieselmotoren en het hoofddoel is het verlagen van het stikstofoxide (NOx) in het uitlaatgas. Daardoor is uitlaatgas wat minder belastend voor het milieu.

De werking van de EGR-klep

Het werkt als volgt: de klep leidt een kleine hoeveelheid uitlaatgas naar de verbrandingskamer(s), waardoor het zuurstofgehalte (en ook de lambdawaarde) bij de verbranding iets lager is. En dát is gunstig, want stikstofoxide ontstaat door verbranding van een overschot aan zuurstof. We weten ook dat er zuurstof nodig is voor de verbranding. Als je deze vermengt, is de verbranding dus wel wat minder efficiënt. Een voordeel is er ook, althans bij nieuwe motoren. Want daarbij is de EGR-klep ook bij koude motor geopend, waardoor de warme uitlaatgassen ervoor zorgen dat de motor sneller op temperatuur is.

Regeling door het motormanagement

De werking van de EGR-klep wordt geregeld door het motormanagement. Die zorgt er bijvoorbeeld voor dat de klep bij volle motorbelasting en bij te hoge of te lage toerentallen wordt gesloten. En dat is best een vernuftig proces, waarbij de magneetklep wordt aangestuurd op basis van het vacuüm van de vacuümpomp op de klep.

Problemen door vervuiling

De meeste problemen met een EGR-klep ontstaan door vervuiling. Als je de auto vooral voor korte ritjes gebruikt, kun je vervuiling voorkomen door ook eens een langer stuk snelweg te rijden, zodat je wat meer toeren maakt en de auto de kans heeft om een volledig regeneratieproces te doorlopen. Je voorkomt daarmee niet alle vervuiling, maar je maakt zo in ieder geval het roetfilter weer schoon. De gemiddelde levensduur voor de klep is zo’n 100.000 kilometer.

EGR-klep vervuild
EGR-klep zonder vervuiling

EGR-klep en de turbo

De EGR-klep heeft indirect invloed op de werking van de turbo. Met name als die door vervuiling niet goed sluit. Een niet goed sluitende EGR-klep veroorzaakt luchtstromen op niet gewenste momenten. Dit gaat samen met turbodrukproblemen. Het komt ook nog wel eens voor dat een EGR-klep afbreekt en in de turbo komt. Wat dat voor gevolgen heeft zie je in deze video.