Welk type olie wil de turbo?

Welk type olie wil de turbo?

Heel goed! Deze vraag geeft aan dat de monteur zich ervan bewust is dat olie een belangrijke rol speelt bij turbo’s. Het antwoord kan kort zijn. Gebruik de olie die bij de motor hoort. Met een kleine kanttekening: de turbo lust alleen schone olie.

Olie heeft een smerende werking op de turbo

Het is niet voor niets dat wij adviseren om bij een turbomontage de olie en het oliefilter te vervangen. Het is daarnaast goed om de kwaliteit van de olie regelmatig te checken, want binnen de turbo wordt de olie zo’n 2 keer heter dan in het carter. Nu begrijpt u meteen dat de olie voor de turbo niet alleen een smerende werking heeft, maar ook een koelende.

Koelende werking

Ondanks de koelende werking, kan de olie in de turbo alsnog makkelijk verbranden. Er komen dan deeltjes in de olie, die de smerende werking verminderen, waardoor de olie nog weer sneller verbrandt.

Welke olie voor de turbo?

Neem de oliewens van de turbo serieus, zo voorkomt u een voortijdig einde voor de turbo. Welke olie dat moet zijn hangt af van de auto. Raadpleeg daarvoor de specificaties van uw auto voor de juiste type olie. Niet alleen de olie zelf, maar ook de afvoer van de olie is erg belangrijk