Ken je het verschil: dumpvalve of  recirculatieklep?

Ken je het verschil: dumpvalve of  recirculatieklep?

Vaak worden deze termen door elkaar gebruikt: recirculatieklep, dumpvalve of diverter valve. En dat is logisch. De functie is namelijk hetzelfde: iets doen met de overdruk, zodat er geen remmend effect optreedt als je het gas loslaat. Het grote verschil zit ‘m in wát er gebeurt met de overdruk. Ezelsbruggetje: de klep doet exact wat de naam zegt. 

De dumpvalve dumpt

De dump valve namelijk dumpt letterlijk de overdruk en doet er verder helemaal niets mee. Dit wordt ook wel ‘afblazen’ genoemd. Dit gaat samen met een typisch geluid, wat sommigen als muziek in de oren klinkt. De dump valve zit in de inlaatbuis tussen de turbo en de motor en wordt vaak achteraf ingebouwd.

Als de recirculatieklep opent (rode pijl), wordt de geleverde turbodruk naar buiten afgevoerd (blauwe pijlen).

De diverter valve recirculeert

De overdruk wordt omgeleid, ofwel gerecirculeerd in de turbo. In het Engels heet dit ‘diverted’. De druk wordt dus teruggevoerd naar de turbo, die deze weer netjes aanzuigt. Het voordeel is duidelijk: er gaat geen druk verloren, de turbo blijft beter op toeren en het turbogat is minimaal. 

Als de recirculatieklep opent (rode pijl), wordt de geleverde turbodruk teruggevoerd naar het inlaatgedeelte van de turbo (blauwe pijlen). Het compressorwiel van de turbo zuigt deze vervolgens weer aan.