Afblazen van de turbo? Zo zit het met de dumpvalve en recirculatieklep

Afblazen van de turbo? Zo zit het met de dumpvalve en recirculatieklep

‘Een dumpvalve, die wordt toch gebruikt bij tuning?’ ‘De dumpvalve, dat is toch waardoor je dat afblaasgeluid hoort bij gas loslaten?’ Degene die wel eens van een dumpvalve (ook wel blow off valve) hebben gehoord, weten dit vaak te benoemen. Maar hoe werkt de dumpvalve en wordt hij tegenwoordig niet op veel standaard turbo’s toegepast als recirculatieklep? 

Het klopt dat de moderne turbo steeds vaker een recirculatie klep heeft. Het klopt ook dat de dumpvalve en de recirculatieklep volgens hetzelfde principe werken. Maar, er zijn verschillen. Voordat we die verschillen bespreken, eerst een korte uitleg over het basisprincipe. Je kunt ook ons artikel ‘Wat doet een dumpvalve op een turbo’ er even bij pakken. Hieronder leggen we het nog iets gedetailleerder uit. 

Minimaliseren turbogat

De basisfunctie van een dumpvalve of recirculatieklep is minimaliseren van het ‘turbogat’, zodat de turbo meer rendement levert. Zonder dumpvalve gebeurt er het volgende bij het schakelen of gas loslaten:

  • De inlaatklep naar de motor sluit.
  • De opgebouwde luchtstroom van de turbo stopt abrupt.
  • Er ontstaat overdruk in het inlaatsysteem.
  • De luchtstroom kan niet meer richting de motor en de rotatiesnelheid van de turbo wordt afgeremd.
  • Bij het opnieuw gas geven gaat de inlaatklep weer open.
  • De turbo komt weer op toeren en levert de gevraagde druk.

Het moment tussen afremmen van de rotatiesnelheid van de turbo en het weer opnieuw druk opbouwen, dát is het ‘turbogat’. De dumpvalve voorkomt de overdruk tussen turbo en motor tijdens het schakelen, zodat de turbo op toeren blijft en direct weer druk levert bij gas geven. 

Zo voorkom je overdruk

Beide systemen, de dumpvalve en de recirculatieklep, voorkomen dus overdruk in het inlaatsysteem met een klep die op overdruk opent. Dit kan zijn de overdruk direct vanuit het inlaatsysteem zijn of het wordt geregeld door een elektrische aansturing vanaf het motormanagement. 

Dumpvalve achteraf ingebouwd

En dan nu de verschillen tussen beide systemen. De dumpvalve of blow off valve zit in de inlaatbuis tussen de turbo en de motor. Dit is een los systeem dat niet bij de turbo hoort. Vaak wordt dit achteraf ingebouwd. De overdruk wordt naar buiten afgeblazen. Dit is dat typische geluid. Voor de een klinkt dit als muziek en de ander vindt het een irritant geluid.

dumpvalve

Recirculatieklep veroorzaakt geen extra geluid

De recirculatieklep is altijd geïntegreerd in de turbo. De overdruk wordt niet naar buiten afgevoerd, maar omgeleid naar de voorkant van de turbo. Gerecirculeerd dus, zodat de overdruk direct weer wordt aangezogen door de turbo. De overdruk blijft intern en veroorzaakt ook geen extra geluiden zoals bij de dumpvalve. Lees ook ons artikel in AMT,  waarbij de recirculatieklep wel overmatig turbogeluid maakt bij gas loslaten.  

De recirculatieklep wint

De dumpvalve heeft een positief effect op het rendement van de turbo, maar de recirculatieklep wint de wedstrijd. Door het terugvoeren van de overdruk naar de inlaat blijft het toerental van de turbo makkelijk op niveau. Daardoor wordt de turbo minder mechanische belast. En… doordat de overdruk niet naar buiten verloren gaat, is het rendement hoger. 

Optimaler afstellen

En er is nóg een voordeel. Bij moderne motoren met een geïntegreerde recirculatie klep hoeven we geen rekening te houden met de overdruk die ontstaat bij het sluiten van de gasklep. Hierdoor kan de turbo optimaler worden geconstrueerd en afgesteld. En wordt de recirculatieklep elektronische aangestuurd? Dan is de reactietijd ook nog eens sneller.