Bi-turbo kampt met te lage inlaatdruk

Bi-turbo kampt met te lage inlaatdruk

De eigenaar van een Mercedes-Benz Sprinter 906 meldt dat het controlelampje brandt en dat de auto geen vermogen meer heeft. De monteur leest foutcodes P0299 en P2263. Dit betekent dat de benodigde inlaatdruk niet wordt behaald. Omdat het hier een motor met een bi-turbo betreft, vindt hij het lastig om de diagnose te stellen. Dus belt hij ons voor advies. 

Hij krijgt van ons een aantal controlepunten, gebaseerd op onze ervaring met deze toepassing in combinatie met lage inlaatdruk. De eerste twee kan hij zelf checken. 

  1. Controleer of scheuren in het kunststof inlaatspruitstuk een lekkage veroorzaken. Het inlaattraject zal moeten worden afgeperst met een rookmachine. Maar let op, een gewone rooktest is niet voldoende. Want eventuele scheuren zullen pas boven twee bar overdruk lucht doorlaten.
  2. Check het vacuümsysteem op vervuiling. Dit kan worden veroorzaakt door een inwendige lekkage in de waterpomp. Die werkt op hetzelfde vacuümsysteem waardoor koelwater in de vacuümslangen terecht kan komen. Deze vervuiling zorgt ervoor dat het vacuüm ‘traag’ wordt. Dan werkt de drukregeling dus niet meer, met als gevolg: afwijkingen in de inlaatdruk.
  3. Het kan zijn dat de drukregeling van de turbo’s is versleten en speling heeft. In zo’n geval sluit de wastegate, die regelt naar welke turbo de uitlaatgassen gaan, niet meer goed. Op dat moment wordt de turbine van de kleine turbo onvoldoende aangedreven en zal uiteindelijk de inlaatdruk laag zijn. De wastegate van de grote turbo is in de meeste gevallen geen onderdeel van het probleem. Meer over de wastegate vertellen we je in deze twee video’s: wat doet de wastegate van de turbo en hoeveel speling mag er op een wastegateklep zitten

De eerste twee punten heeft de monteur gecheckt. Daarbij vond hij geen afwijkingen. Om het derde punt te controleren, moet de turbo intern worden geïnspecteerd. De monteur demonteert hem, geen eenvoudig klusje, en stuurt het gevaarte naar ons op voor ons oordeel voor de lage inlaatdruk. 

Foto 1

Dit is de betreffende bi-turbo 1104753.

Foto 2

De lagers zien er prima uit. Dit bevestigt dat de oliesmering in orde is.

Foto 3

Ook de compressorwielen zien er uitstekend uit.

Foto 4

Ook aan de assen zien we geen schade of slijtage.

Foto 5

De voelbare overmatige speling op de omschakelklep wordt pas écht duidelijk als je het turbinehuis los in handen hebt. Als de klep een volledige slag maakt dan zie je dat deze kantelt en daardoor niet meer afsluit. In het ergste geval heeft hij zoveel zijdelingse beweging dat de actuatorstang gaat klemmen waardoor de klep geheel open blijft staan.

Foto 6

Op de detailfoto is de betreffende klep nog iets duidelijker te zien.

Foto 7

Nog een keer dezelfde speling vanuit een andere hoek.

Oorzaak van de lage inlaatdruk in de bi-turbo zelf

Aan de hand van de eerste twee controles hierboven hebben we kunnen uitsluiten dat een ander defect de oorzaak is voor de te lage inlaatdruk. Het komt niet vaak voor, maar soms vinden we de oorzaak van de storing in de turbo zelf. Deze case is zo’n uitzondering. Ook de oliesmering is in orde. Het vervangen van de turbo is in dit geval de oplossing om de auto weer probleemloos in gebruik te nemen.