Extreme vervuiling bij turbo in combine

Extreme vervuiling bij turbo in combine

We publiceren hoofdzakelijk over personenauto’s. Daardoor zou je haast vergeten dat er ook schitterende andere turbodragers zijn. Deze combine bijvoorbeeld. Waarom levert deze stoere krachtpatser geen vermogen meer?

De klant geeft aan dat het lijkt of de motor gesmoord wordt als er vermogen wordt gevraagd. Daarom controleert de monteur het inlaatkanaal van het luchtfilter en hij vervangt voor de zekerheid het luchtfilter. Bij het loshalen van de luchtslang bij de turbo merkt hij dat de turbo vrij zwaar draait. Hij belt ons om te overleggen of de turbo de oorzaak kan zijn voor het gebrek aan vermogen. 

Op de vraag of de motor olie verbruikt geeft de monteur aan dat dat eigenlijk al een hele tijd het geval is. De olie wordt regelmatig bijgevuld en de motor rookt ook. Eerst licht, maar de laatste tijd steeds meer. Het vermogen nam ook steeds meer af. Aangezien de monteur aangeeft dat er geen axiale of radiale speling is, adviseren wij hem om de uitlaat los te halen bij de turbo en met een scoop te kijken of er schade is aan het turbinewiel. 

Binnen een kwartier belt hij terug. De uitlaat is bijna niet meer te tillen door de vervuiling en aan de kant van de turbo kan de monteur amper nog het turbinewiel zien. Uiteindelijk blijkt het een wonder dat hij het überhaupt zo lang nog heeft volgehouden. Kijk maar eens wat we aantreffen als we de turbo voor revisie onder handen nemen. 

Dit is het turbinehuis. Om aan te geven hoe het er uit hoort te zien, tonen we ook een nieuw turbinehuis.

Conclusie

Bij verdere demontage zien we nog een blauw verkleurde as. Aangezien er geen schade aan de as te zien is, was er geen tekort aan smering. De gevolgschade is waarschijnlijk ontstaan door koolopbouw. Omdat we vermoeden dat we de oorzaak moeten zoeken in de richting van carterdruk of slechte olieafvoer, adviseren we de monteur om een paar dingen goed te controleren voordat hij de turbo vervangt. Uiteraard de olieafvoer, maar ook de carterventilatiepunten. Als deze niet vrij en schoon zijn, kan de motor carterdruk opbouwen wat ook weer de vrije olieretour belemmert.

Daarnaast is het verstandig om de compressie te checken, want afwijkingen hierin kunnen carterdruk veroorzaken. Tot slot moet het gehele uitlaattraject uiteraard goed gereinigd of vervangen worden.

De monteur laat ons weten dat hij bij de controles een deuk in de olieafvoerleiding aantrof. Daardoor werd de terugvoer van de olie belemmerd. Hij heeft de olieretour vernieuwd en na montage van een vervangende turbo heeft de combine z’n vertrouwde power weer terug.

Het olieverbruik en het roken waren al die tijd signalen van slechte olieafvoer. Omdat deze combine in het begin gewoon dienst bleef doen en het vermogen heel geleidelijk afnam, is er niet eerder ingegrepen. Daardoor is de gevolgschade helaas wél groter geworden.  

Heeft u vragen of opmerkingen? Mail ons.