Tergend langzame Transporter lijdt aan gebroken wervelklepje

Tergend langzame Transporter lijdt aan gebroken wervelklepje

Z’n VW Transporter komt normaal best lekker van z’n plek, maar nu… tergend langzaam. Dus gaat de eigenaar ermee naar de garage. De monteur ziet dat de geleverde turbodruk achterblijft op de gewenste turbodruk. Hij controleert alles rondom de aansturing van de turbo en ziet dat de actuator schokkerig beweegt bij vacuüm loslaten. Wat nu?

Aangezien de monteur bij controle van de vacuümaansturing van de actuator geen fouten vindt en hij ook geen lekkage in het luchtsysteem waarneemt, vermoedt hij dat de turbo de oorzaak is voor het drukprobleem. Hij registreert de nieuwe turbo bij ons, dus bellen we hem voor technische support.  

Herhaalschade voorkomen

Aangezien zwaar lopende geometrie vaak komt door vervuiling of schade, adviseren we hem om een paar dingen te controleren, voordat hij een nieuwe turbo monteert. Dit om herhaalschade te voorkomen. De ruimte tussen de vanen van de geometrie en het turbinehuis zijn minimaal. Je kunt je voorstellen dat overmatige koolafzetting of beschadiging door een vreemd deel uit de motor de beweging beperkt, met drukproblemen als gevolg.

Nieuwe wervelklep

Zo ziet een nieuwe wervelklep eruit
wervelklep oud
Een wervelklep met ‘gebruiksssporen’

Is het de DPF?

Het zou kunnen dat de DPF roet in het eten heeft gegooid. Als het roetfilter namelijk verstopt is, is er teveel tegendruk waardoor de uitlaatgassen in de turbo komen en de boel vervuilen. In dit filmpje zie je daar meer over. De monteur checkt de omgeving van de turbo op uitlaatgaslekkage en bekijkt het inlaatgedeelte inclusief EGR of daar overmatige vervuiling is.

Haperende geometrie door vervuiling of inslagschade

Maar nee, koppelt de monteur even later terug, geen uitlaatgaslekkage te zien. En hij heeft ook geen foutmelding op de DPF. Is er dan misschien sprake van inslag door een vreemd voorwerp? Voor een visuele inspectie aan de compressorkant haalt de monteur de luchtaanvoerslag los. En daar ziet hij inderdaad overmatige vervuiling vanuit het EGR systeem. Nou, dan is wel duidelijk dat vervuiling de oorzaak is voor de haperende geometrie. Hij brengt de turbo langs, zodat we met een gedetailleerde diagnose deze oorzaak definitief kunnen bevestigen.

Zo zitten de wervelklep gemonteerd
Vervuilde wervelkleppen

Het betere speurwerk door de monteur

Als wij in onze werkplaats de turbo demonteren, zien we inderdaad overmatige vervuiling. Maar we ontdekken nog iets anders! De variabele schoepen vertonen inslagschade. Dan is er dus tóch meer aan de hand dan alleen vervuiling van de EGR. Gesterkt met deze nieuwe kennis, bijt de monteur zich opnieuw vast in het betere speurwerk. Hij demonteert het hele inlaattraject om alles goed te kunnen schoonmaken. En dan stuit hij op kapotte wervelkleppen (swirl valves)*. Deze zijn door de vervuiling vastgelopen en daardoor afgebroken. De losse delen zijn via de motor door de turbo naar buiten gekomen en hebben de inslagschade veroorzaakt. 

Wervelkleppen vervangen

Naast een grondige schoonmaak, moet de monteur dus ook de wervelkleppen vervangen. Maar dan weet hij ook zeker dat de kans op herhaalschade is uitgesloten. 

Meer informatie

Zelf een diagnose stellen? Dat gaat snel en eenvoudig via de turbo-kennisbank. Natuurlijk bieden we ook persoonlijke ondersteuning. Dus, heeft u vragen of opmerkingen? Mail ons op sales@th-group.eu.

* Wervelkleppen zijn kleine vlinderkleppen op het inlaatspruitstuk, vlak voor de inlaatopening van de cilinderkop. Hier wordt een werveling in de lucht gecreëerd om het lucht-brandstofmengsel en de emissies bij lage toerentallen te verbeteren. Bij een lage belasting zoals stationair draaiende motor, constante lage snelheid en schakelen worden de kleppen (gedeeltelijk) gesloten. Bij hogere belasting worden de kleppen weer volledig geopend om de hoeveelheid lucht en het vermogen te optimaliseren.