Scheuren met die VW Golf

Scheuren met die VW Golf

We krijgen de complete turbo voor een VW Golf V 2.0 TFSi binnen voor inspectie. Wat zou er mis kunnen zijn, wil de monteur weten. Want het motormanagement geeft aan: ‘turbocharger underboost’ ofwel P0299, maar de turbo lijkt gewoon in orde. De rotor draait soepel en zonder speling.

De complete turbo van een VW Golf V 2.0 TFSi, met foutcode P0299

Bij demontage zien we geen sporen van uitlaatgaslekkage en meten we geen speling bij de wastegateklep. Dit sluit mogelijke oorzaken zoals een vastzittende wastegateklep en/of verstopt uitlaatsysteem uit.

Dus we zoeken verder en demonteren de recirculatieklep. Elektronisch gaf deze geen storing. Maar… we zien olie en vuil bij het membraan.

Het membraan blijkt gescheurd.

Om het nog iets duidelijker te maken, zie je hier het verschil tussen een goed en een gescheurd membraan. 

Conclusie

We hebben de oorzaak voor P0299 (underboost) gevonden. Het gescheurde membraan in de recirculatieklep zorgt ervoor dat er een constante terugstroom van turbodruk is. Daardoor is de turbo constant z’n eigen turbodruk aan het hergebruiken, in plaats van aan de motor te leveren. Hierdoor meten de turbodruksensoren een te lage turbodruk en zegt het motormanagment: foutcode P0299, underboost.