Olieservice bij 15.000 of 30.000 km

Olieservice bij 15.000 of 30.000 km

We kunnen er niet genoeg op wijzen: wordt de auto onvoldoende onderhouden, dan is dat fataal voor de turbo. Maar wat is nou de meest ideale interval voor olieservice? Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat een olieservice elke 30.000 km voldoende is. 

Daar zijn wij geen voorstander van. Te vaak namelijk zien we de gevolgen van onvoldoende smering. En die gevolgen kunt u eenvoudig voorkomen door ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de olie optimaal blijft. Daarom is ons antwoord op deze veelgestelde vraag: vervang de olie elke 15.000 km, zo voorkomt u dat de turbo kapot loopt. 

De twee belangrijkste functies van olie zijn smeren en koelen. De olie wordt rondgepompt en voert zo de warmte die ontstaat af. Maar tijdens z’n weg neemt de olie ook vuil mee: slijtagedeeltjes of koolstofdeeltjes. Het oliefilter houdt het meeste vuil wel tegen, maar niet alles. De vuildeeltjes die ondanks het oliefilter in de olie komen, verstoren de smerende werking van de olie waardoor de temperatuur oploopt. En zo neemt de kwaliteit van de olie verder af, want olie is gemaakt om goed te presteren tussen 60 en 120°C. Kom je daarboven dan werken de additieven, die aan de olie worden toegevoegd om te voorkomen dat de olie verzuurt, niet goed. Het verzuren is een natuurlijk gevolg van het verbrandingsproces. 

Als de olie verzuurt, wordt hij vloeibaarder. En daardoor neemt de smerende werking af. Die is er namelijk op gebaseerd dat een dunne oliefilm ervoor zorgt dat de draaiende delen elkaar niet raken. Is de olie te vloeibaar, dan is de oliefilm te dun, waardoor de delen elkaar wél raken en dus ook weer de temperatuur oploopt. 

Een andere oorzaak voor afnemende viscositeit van de olie is overigens brandstofvermenging. Als het regeneratieproces niet goed wordt uitgevoerd, kan het voorkomen dat er wat van de brandstof in de olie terecht komt. 

Nog een tip: het advies ‘zet de motor na een pittige prestatie op de snelweg niet meteen uit’ geldt nog steeds. Door de motor nog even te laten lopen, kan de olie goed aan z’n koelende werking toekomen.

Heeft u een vraag of een opmerking? Bel ons gerust, of mail: sales@th-group.eu