Home - Blog - FAQ

Waarom olie belangrijk is voor je turbo

Waarom olie belangrijk is voor je turbo

Het kiezen van de juiste olie voor je turbo is belangrijk om de levensduur van je motor te verlengen en om zeker te zijn van goede turboprestaties. Maar waarom is olie nou zo belangrijk? Hier ontdek je de twee belangrijkste functies van de olie. Ook lees je welke olie de beste keuze is.

De twee belangrijkste functies van olie voor de turbo

Smering

De turbo draait met wel 300.000 toeren per minuut. Dat is ongelooflijk snel. Om die prestatie te kunnen leveren, is olie onmisbaar. Want die zorgt ervoor dat de bewegende delen elkaar niet raken. Dit voorkomt slijtage, wat de levensduur van de turbo verlengt.

Koeling

De turbo wordt aangedreven door de uitlaatgassen, daardoor ontstaat er heel veel hitte in de turbo. Naast smering heeft olie een tweede heel belangrijke taak. En dat is het afvoeren van die hitte. De olie stroomt langs de bewegende turbodelen, wordt warm, stroomt verder, koelt buiten de turbo weer af. En tegen de tijd dat de oliepomp de olie helemaal rond heeft gepompt en terug is bij de turbo, is de olie weer zo afgekoeld dat de turbo opnieuw de hitte aan de olie kan afgeven. Zonder de koeling kan de turbo oververhit raken. Zelfs zo heet dat het metaal gaat vervormen, waardoor de turbo kapot gaat. 

Welke soorten olie kun je gebruiken?

Er zijn verschillende soorten olie beschikbaar die geschikt zijn voor turbo’s. Het is belangrijk om de olie te kiezen die aan de specificaties van je voertuig voldoet. Je kunt dus gewoon in het boekje van de auto opzoeken welke olie je moet gebruiken. Investeer in hoogwaardige olie van gerenommeerde merken. Goedkope olie kan op korte termijn geld besparen, maar kan leiden tot hogere kosten door schade aan de turbo en motor op de lange termijn. Als je kunt kiezen tussen volsynthetische olie, halfsynthetische olie of minerale olie, houd je dan aan de voorgeschreven olie die in het boekje van de auto staat. Die heeft de beste eigenschappen voor jouw auto.

Zorg ook voor regelmatig onderhoud

Onderhoud is belangrijk om je turbo in goede conditie te houden en de prestaties van je motor te optimaliseren. Hier zijn enkele onderhoudstips:

Regelmatig olie verversen

Ververs de olie regelmatig. Houd je hierbij aan het advies dat de fabrikant van de auto geeft. Dit helpt om de turbo schoon te houden en zorgt voor een constante toevoer van schone olie.

Gebruik het juiste oliefilter

Het oliefilter helpt om vuil en verontreinigingen uit de olie te verwijderen. Laat dus ook altijd het oliefilter vervangen wanneer je de olie laat verversen.

Controleer het oliepeil

Controleer regelmatig het oliepeil om ervoor te zorgen dat er voldoende olie in de motor aanwezig is. Een laag oliepeil kan leiden tot onvoldoende smering en schade aan de turbo.

Let op waarschuwingssignalen

Tot slot, let altijd op waarschuwingssignalen zoals controlelampjes op het dashboard of vreemde geluiden tijdens het rijden. Dit kunnen vroege tekenen zijn van problemen met de turbo of de olie. Hoe sneller je de juiste actie neemt, hoe beter voor de turbo. Hier lees je bij welke waarschuwingssignalen je wat moet doen.