Wat betekent overspeed van de turbo precies?

Wat betekent overspeed van de turbo precies?

Het samenspel tussen motor, motormanagement en turbo maakt turbotechniek best ingewikkeld. Geen nood, u kunt ons gewoon bellen als u een vraag heeft. Het antwoord op veel gestelde vragen delen we hier graag met u. Zoals de vraag wat overspeed precies betekent. Overspeed betekent dat de turbo te hard heeft gedraaid. Omdat we dat verschijnsel tegenwoordig steeds vaker tegenkomen, lijkt het ons goed om wat meer te vertellen over de oorzaak van deze schade. Turbo’s worden steeds vaker geproduceerd zonder marges in het materiaal. Kleine afwijkingen in het materiaal zorgen voor een hogere rotatiesnelheid. En als een turbo te hard draait, ontstaat overspeedschade.

Noodloop

Net als bij de FAQ over de motor die op hol slaat, is het ook in dit geval belangrijk om te beseffen dat overspeedschade niet door een turbo zelf wordt veroorzaakt. Als een turbo namelijk teveel druk levert – bijvoorbeeld door een blokkerende overdrukregeling – dan zal het motormanagementsysteem ingrijpen en de motor in noodloop plaatsen. Dit voorkomt schade aan de turbo.

Geblokkeerd luchtfilter

Wat is dan wel de oorzaak van overspeed? Vaak is het een deels geblokkeerd luchtfilter, bijvoorbeeld door achterstallig onderhoud, een verkeerd geplaatst filter of een imitatiefilter van inferieure kwaliteit. Hierdoor heeft de turbo meer omwentelingen nodig om de gewenste hoeveelheid lucht en druk te leveren. Met als gevolg overspeed van de turbo.

Geen tegendruk

Een andere oorzaak voor overspeed is het losschieten van een turboslang aan de drukzijde. Als de turbo op vol vermogen draait en daarbij 1 bar druk levert, dan wordt de turbo door diezelfde druk ook geremd en op het juiste toerental gehouden. Als de slang losschiet is er geen tegendruk meer, stijgt het toerental van de turbo en loopt de turbo overspeedschade op. Andere oorzaken zijn slechte chiptuning, rijden op grote hoogte of defecte sensoren.

Vervormd aluminium

Nu weet u alles over de oorzaken. Dan nu iets meer over de gevolgen. Meestal is het gevolg dat de turbo zwaar beschadigd raakt. De turbo draait immers op hoge snelheid. U ziet bijvoorbeeld dat er aan de uitlaatkant een vaan van het turbinewiel is afgebroken. Dit is een gevolg van de trillingen die ontstaan bij hogere toerentallen. Daarnaast herkent u overspeed aan het vervormen van het aluminium van het compressorwiel, aan de achterkant van het inlasteken. De structuur hiervan lijkt dan op de schil van een sinaasappel.