FAQ: Waarom hebben benzinemotoren geen variabele turbo?

Als je zoals wij de hele dag door met turbo’s bezig bent, zijn de meeste turbovraagstukken kinderspel. Heeft u een turbovraag? Bel ons gerust, we helpen u graag. Onze antwoorden op de meest gestelde vragen delen we hier met u. Bijvoorbeeld: ‘waarom hebben benzinemotoren geen variabele turbo?’

Regelmatig krijgen wij de vraag of een bepaald type auto is uitgerust met variabele geometrie of met een conventionele waste-gate. Bij het stellen van een diagnose is het handig om te weten of een turbo variabel is. Betreft het een benzinemotor? Dan kunnen we kort zijn: dan is het geen variabele turbo. Hoe weten we dat zo zeker? Dat zit zo…

Temperatuur tot 1050 ⁰C

De uitlaatgastemperatuur van een benzinemotor ligt hoger dan de uitlaatgastemperatuur van een dieselmotor. Bij de ingang van de turbo kan de temperatuur van de uitlaatgassen van een benzinemotor zelfs oplopen tot 1050 ⁰C. Variabele geometrie van standaard materiaal smelt bij deze temperatuur. Om bij een benzinemotor toch te kunnen profiteren van de variabele techniek, maakt men gebruik van de dump-valve en twinscroll. Deze zijn gemaakt van zeer hoogwaardige metaal.

Bij Porsche wél met variabele turbo

En dan zul je zien… uitzonderingen bevestigen de regel. Een aantal jaar geleden kwam Porsche met de 997 911 turbo. Een benzinemotor mét variabele turbo. De variabele geometrie van deze turbo is van zeer hoogwaardig materiaal gemaakt en dus bestand tegen de hoge temperatuur. Uiteraard hangt er aan dit hoogwaardige materiaal een prijskaartje. Porsche verkoopt dit type turbo voor 5000,- (wij overigens voor 3500,-!). Een prijs die prima past bij een Porsche 911 turbo, maar niet bij een Volkswagen Golf.

Standaard personenauto’s

Zoals bij veel technische hoogstandjes zal het een kwestie van tijd zijn voordat deze techniek ook beschikbaar komt voor standaard personenauto’s. Porsche werkt er in ieder geval hard aan. Iets meer standaard is namelijk de nieuwe 2016 Porsche Boxster 718 met een 2.0 of een 2.5 turbomotor, ook uitgerust met variabele geometrie. Zien? Veel kijkplezier!