Moet ik de handleiding strikt volgen bij een turboreparatie?

Moet ik de handleiding strikt volgen bij een turboreparatie?

Is dit werkelijk een veelgestelde vraag? Nee, om eerlijk te zijn niet. Het is meer een vaak gegeven advies: volg de montagehandleidingen heel nauwgezet op. Want alleen zo weet u zeker dat een arbeidsintensieve klus als een turboreparatie helemaal perfect verloopt en de nieuwe turbo weer vele duizenden kilometers probleemloos kan rondsnorren. 

Opheffen ware oorzaak

Weet u nog: een turbostoring komt bijna nooit door de turbo zelf, maar doordat een ander onderdeel in de motor defect is. Maar u bent er niet met het opheffen van de ware oorzaak van de turbostoring, er moet ook grondig worden schoongemaakt. Het kan namelijk zijn dat metaalresten van de turboschade in het blok rondzwerven.

Olie vervangen

Het begint al met de olie. Nee, die kan echt niet nog een rondje mee. Gewoon vervangen. Gebruik een schone opvangbak om de olie op te vangen. Zorg ervoor dat het oliecircuit is gevuld zonder dat de motor aanslaat. Dit is voldoende om eventueel vuil- of roetresten mee te laten komen uit de leiding en ervoor te zorgen dat de lagers van de turbo geen schade oplopen. Om dezelfde reden vervangt u ook het oliefilter en checkt u de olieleidingen op verstopping of knikken.

Carterontluchting en spruitstuk

Controleer ook de carterontluchting, dé manier om onvolledige verbranding te ontdekken. Dan ontstaat er namelijk carterdruk. Daarnaast veroorzaakt een verstopte carterontluchting olie-afvoerproblemen. En check het spruitstuk, want ook dat kan metaalresten van de turboschade bevatten. Kijk ook of het spruitstuk geen scheuren heeft. Ook daardoor kan de nieuwe turbo schade oplopen.

Afstopkappen

En het lijkt een open deur, maar u zult niet de eerste zijn die vergeet om de afstopkappen van de turbo te verwijderen. Even afgeleid, een telefoontje, een klant aan de balie. “Waar was ik ook alweer gebleven… Oja, de olie-aanvoerplug!” Heel goed.

Turbo vullen met olie

En dan – daar krijgen we wél vaak vragen over – waar is toch dat kleine spuitje voor, dat met de turbo wordt meegeleverd? Dat is om ervoor te zorgen dat de turbo gevuld wordt met olie vóórdat hij gaat lopen. Start daarvoor de motor zonder dat deze aanslaat. Dat zet het oliesysteem in werking en zorgt ervoor dat alles rijk is gevuld met olie: met z’n smerende en koelende werking van levensbelang voor de turbo. Laat vervolgens de motor tien minuten stationair draaien. Voer het toerental langzaam op en controleer alle verbindingen op lekkages. Is de motor warm, dan kunt u alle boutverbindingen natrekken. 

Turbodruk controleren

Tot slot controleert u de turbodruk. Heeft u nog geen turbodrukmeter, dan kunt u die bij ons bestellen. De actuator hoeft u niet meer af te stellen, dat hebben wij al voor u gedaan. 

Dit zijn de standaard aanwijzingen. Voor bepaalde motoren hebben we aangepaste instructies. Zo adviseren we bij een 1.6 HDI om ook het luchtfilter te vervangen. 

Komt u nou iets tegen waarover u twijfelt? Aarzel dan niet om ons te bellen, we helpen u graag!