Audi A6 met foutcode P2263 heeft last van lekkage

Audi A6 met foutcode P2263 heeft last van lekkage

Via de grossier krijgen we een turbo binnen van een Audi A6 3.0 TDI uit 2008. De eigenaar van de auto bracht de auto ter reparatie, omdat de auto geen vermogen had. De foutcode P2263 geeft aan: ‘turbocharger boost system performance’. Maar hier is meer aan de hand. Als garagist wil je natuurlijk voorkomen dat de nieuwe turbo direct weer stukloopt. Daarom is het belangrijk om bij een turbostoring áltijd de onderliggende oorzaak op te lossen. Wat die oorzaak is, dat laten de foto’s zien. Kijk maar een mee… 

Het lagerhuis

Op de gehele turbo zien we heleboel witte aanslag. Dat is altijd een teken van koelvloeistoflekkage.

De nozzle

Het koelwater veroorzaakt oxidatie. En die mist z’n uitwerking niet, zeg maar. De variabele overdrukregeling is erdoor vast komen te zitten. Dit verklaart het vermogensprobleem, hierdoor is de auto in de noodloop gegaan.

Lekkage koelvloeistof op de turbo

Op deze foto is goed te zien wat het effect is van koelvloeistoflekkage op de gehele turbo. Hij ziet er vele malen slechter uit dan je zou verwachten bij deze leeftijd.

Conclusie

De schade aan de turbo is ontstaan door koelvloeistoflekkage aan de uitlaatzijde. Inwendige lekkage van vloeistoffen in het uitlaathuis kunnen we uitsluiten, omdat de uitlaatgasdruk vele malen hoger is dan de druk in het koelvloeistofsysteem. Omdat er een directe verbinding is tussen de turbo en de exhaust gas recirculation (egr), is de vloeistof in de turbo terecht gekomen. In dit geval is de schade zo groot, dat deze turbo niet meer te reviseren is. Uiteraard krijgt de garagist via de grossier het advies om de koelvloeistoflekkage op te lossen voordat hij de nieuwe turbo installeert.

Heeft u vragen of opmerkingen? Mail me via sales@th-group.eu