Fotoverslag: verloren locknut veroorzaakt schade

Fotoverslag: verloren locknut veroorzaakt schade

We krijgen de opdracht om een inspectierapport op te stellen voor de kapotte turbo van een Ford Transit. De garagist meldde dat er bij demontage een klein moertje uit de inlaatbuis viel. Ja, dan weten wij eigenlijk al genoeg. En de foto’s geven ons gelijk: de turbo is aan de compressorzijde zwaar beschadigd door inslag van een vreemd deel, in dit geval een losgekomen locknut. 

Het compressorhuis vertoont diepe sporen, door inslag van de losse locknut.

Hier nog een keer het zwaar beschadigde compressorhuis, nu samen met het compressorwiel.

Het compressorwiel, soms ook wel inlaatwiel genoemd, van dichtbij. Zo is goed te zien welke schade zo’n klein moertje kan veroorzaken. Dat komt omdat het moertje harder is dan aluminium, waar het compressorwiel van is gemaakt.

Conclusie

Dat een klein onderdeel zo’n impact kan hebben… inderdaad. We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: zorg dat er geen vuil of losse delen achterblijven bij een reparatie. Want daar houdt de turbo niet van. Gelukkig betrekken garagisten ons vaak bij het demonteren van een defecte turbo. Dan krijgen we een foto met de vraag ‘hebben we alles?’ Als blijkt dat de locknut mist, adviseren wij om het hele inlaattraject te controleren: intercooler, luchtfilter. En haal zeker ook even alle slangen los. Het is even werk, maar u ziet nu wat er van komt als u de losse locknut niet verwijdert. Overigens, de combinatie van een rechtsom draaiende rotor en een linkse draad zorgt ervoor dat een locknut nooit zomaar los kan raken. Hoe dat dan wél gebeurt, leest u in dit artikel.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact op.