Teveel turbogeluid en te weinig vermogen bij Landrover Discovery

Teveel turbogeluid en te weinig vermogen bij Landrover Discovery

Een garagist krijgt een Landrover Discovery Sport 2.0 TD4 uit 2016 onder handen, omdat de auto te weinig vermogen heeft. Af en toe gaat hij zelfs in de noodloop. Ook vindt de eigenaar dat de turbo teveel geluid maakt. Wat is er precies aan de hand? De garagist stuurt de turbo naar ons voor diagnose.

Samen met de luidruchtige turbo krijgen we nog meer aanwijzingen. Zo zijn de foutcodes P0299 (laaddrukregeling ondergrens onderschreden) en P0101 (luchtmassastoring) uitgelezen. De garagist vermoedt dat de luchtmassastoring wordt veroorzaakt door een slecht werkende turbo. Zeker als hij bij demontage ziet dat de vanen van het compressorwiel zijn beschadigd. Dat deze beschadiging het overmatige turbogeluid kan veroorzaken, leest u ook in dit artikel. Maar hóe is de beschadiging veroorzaakt, vraagt de monteur ons.

Turbo kan zijn uitlaatgassen niet kwijt

Als we de turbo inspecteren, valt de schade aan het compressorwiel direct op. Maar ook heel duidelijk zichtbaar is de grote mate van roetvervuiling aan de buitenzijde van de turbo. Je ziet duidelijk dat er uitlaatgassen langs de bediening van de VNT zijn gekomen. Dit is een teken dat de turbo zijn uitlaatgassen niet kwijt kan. 

As en lagerdelen sterk verkleurd

We demonteren de turbo verder en als we het turbinehuis verwijderen, komt er direct veel roet los. Maar de variabele geometrie in het turbinehuis beweegt nog vrij. Had deze vast gezeten, dan was er hoogstwaarschijnlijk een foutmelding geweest op de elektronische actuator. Slechte doorstroom van de turbo is meestal de oorzaak voor deze hoeveelheid roet. Dit wordt nog eens bevestigd als we ook het draaiende gedeelte van de turbo verder demonteren. We zien namelijk dat de as en de lagerdelen sterk zijn verkleurd, een teken voor te hoge temperatuur. Ook is beginnende olielekkage te zien, een teken dat de werking van de afdichting minder is door de hoeveelheid roet.

turbo as

Balans tussen druk en tegendruk

Als de turbo z’n uitlaatgassen niet goed kwijt kan, bij slechte doorstroom dus, wordt de uitlaatgastegendruk in het turbinehuis zo hoog dat de turbo z’n werk niet meer kan doen. Er is dus niet genoeg turbodruk. Maar wat er ook gebeurt, is dat de balans tussen druk en tegendruk, oftewel de olie in de turbo en de uitlaatgasdruk, wordt verstoord. Hierdoor ontstaat oververhitting, koolopbouw en olielekkage.

Verstopping in het uitlaatsysteem door DPF

We zijn er dus vrijwel zeker van dat een verstopping in het uitlaatsysteem de oorzaak is voor deze turbostoring. Waarschijnlijk ligt het aan de DPF, het roetfilter. Maar hoe verklaren we dan de schade aan het compressorwiel? Deze schade kan ook de oorzaak zijn voor de foutcode P0299, omdat de turbo met zulke beschadiging immers niet meer goed werkt.

Stukjes vuil beschadigen het compressorwiel

We hebben wel een vermoeden en vragen de monteur om wat zaken te controleren die dit kunnen bevestigen. De foutcode op de luchtmassa kan een gevolg zijn van een verstopte DPF, maar kan óók worden veroorzaakt door een defecte luchtmassameter of een slecht werkende of vervuilde EGR. In dat geval komen er deeltjes of stukjes vuil los die het compressorwiel beschadigen. 

Regeneratieprobleem oplossen om herhaling te voorkomen

De monteur meldt ons terug dat hij inderdaad overmatige vervuiling heeft aangetroffen in het inlaattraject en bij de EGR. Naast het vervangen van de turbo, moet hij dus niet alleen de DPF reinigen, maar ook het inlaatraject. We adviseren hem om ook het regeneratieprobleem van de DPF op te lossen om herhaling te voorkomen, aangezien dit de turboschade heeft veroorzaakt.

Meer informatie

Zelf een diagnose stellen? Dat gaat snel en eenvoudig via de turbo-kennisbank. Natuurlijk bieden we ook persoonlijke ondersteuning. Dus, heeft u vragen of opmerkingen? Mail naar sales@th-group.eu.

fotos