Renault 1,5 DCI: gevoelig vacuümsysteem

Renault 1,5 DCI: gevoelig vacuümsysteem

Steeds hetzelfde schadebeeld, maar twee keer een andere oorzaak… het lijkt erop dat de combinatie Renault 1,5 DCI motor met turbo gevoelig is voor storingen in het vacuümsysteem. Een gewaarschuwde monteur telt voor twee, daarom delen we dit verhaal.

Steeds dezelfde problemen bij Renault 1.5 DCI?

“Het gaat op een gegeven moment opvallen. Steeds als we een turbo van de Renault 1.5 DCI binnenkrijgen voor reparatie en diagnose, lopen wij tegen twee problemen aan,” vertelt Wouco de Graaf. Bij het demonteren van een turbo met het eerste probleem ziet hij een compressorwiel dat zwaar beschadigd is, een gebroken as met minimale sporen van een smeringsprobleem en zwaar beschadigde lagers. En omdat de turbine-as geen verkleuring laat zien, sluit Wouco een smeringsprobleem uit. De enige logische conclusie op basis van het schadebeeld is dan: schade door overspeed. 

Overspeed door poreus membraan

Wouco: “In overleg met de garagist gaan we op zoek naar de oorzaak. Wij komen erachter dat er een probleem in het magneetventiel zit. In het magneetventiel wordt een membraan poreus. De deeltjes die hier van loskomen, komen uiteindelijk in de opening van het magneetventiel terecht wat er voor zorgt dat de turbo zijn vacuüm niet meer kan laten weglopen. De vanen blijven hierdoor in een te dichte stand staan, waardoor de turbo maar toeren blijft opbouwen. Er ontstaat dus overspeed, omdat de turbo niet voldoende wordt afgeregeld. Dit is een toestand waar het materiaal niet tegen bestand is. Het compressorwiel raakt in onbalans met alle schade tot gevolg.” 

T-stuk vacuümpomp gedeeltelijk verstopt

Goed, oorzaak bekend. Case closed voor dit probleem. Maar dan dient een volgende turbo van de Renault 1.5 DCI zich aan met het tweede veelvoorkomende probleem. De foutcode is P0299 (turbodruk te laag). Wouco: “Uiteraard raad ik de garagist aan om het magneetventiel te controleren, maar dit probleem zorgt ervoor dat de variabele schoepen te lang dicht blijven staan. Bij de foutcode P0299 wordt er aangegeven dat de turbodruk juist te laag is. Dit betekent dat de actuator van de turbo niet genoeg vacuum krijgt vanuit het vacuümsysteem. 

Uiteindelijk vinden we de oorzaak. Materiaal uit het magneetventiel komt ditmaal klem te zitten in een nauwe opening van het kunststof T-stuk dat gemonteerd zit op de vacuümpomp. Door deze (gedeeltelijke) verstopping wordt er niet op tijd genoeg vacuüm opgebouwd om de actuator van de turbo correct aan te sturen. Wanneer de variabele schoepen niet voldoende dicht getrokken worden door de actuator, bouwt de turbo niet genoeg turbodruk op.

Onze conclusie is dat de 1.5 DCI motor problemen heeft met het vacuümsysteem. Dit kan twee turbo problemen veroorzaken, te weten foutcode P0299 (turbodruk te laag) en overspeed. 

Om gevolgschade bij de nieuwe turbo te voorkomen raden we aan om het magneetventiel te vervangen, de vacuümleidingen te reinigen en de doorgang van het T-stuk op te boren met een boortje van 2 of 3 mm. 

Lees ook ons artikel:

Dit artikel is ook gepubliceerd op amt.nl.