Storing op turbodrukregeling door koelvloeistof in uitlaatsysteem

Storing op turbodrukregeling door koelvloeistof in uitlaatsysteem

Binnen 15.000 kilometer wéér de turbo kapot? Balen! Want een jaar geleden had de auto, een Audi A4 2.0TDI CJC uit 2015, dezelfde storingen: P0234 en P2563. Toen was vervanging van de turbo (1104111) de oplossing. Om helemaal zeker te zijn belt de monteur ons: ‘is er iets mis met de turbo?’

In de meeste gevallen ontstaat een storing niet in de turbo zelf en is een probleem elders in de auto de oorzaak. Waar? Ja, dat is ook voor ons als turbospecialisten vaak een speurtocht, die ook nog wel eens tot verrassende nieuwe inzichten leidt. In alle gevallen is het dus belangrijk om de onderliggende oorzaak te vinden, om herhaalschade te voorkomen. We beginnen het speuren altijd met een aantal checks, waarmee we een volledig beeld krijgen en we weten in welke hoek we het moeten zoeken. Aangezien de foutmelding, net als vorige keer, ‘storing overdruk turbo’ was met noodloop als gevolg, is het logisch om te beginnen met het controleren van de werking van de turbo. 

Is de drukregeling functioneel en gangbaar?

De storing P2563 komt door een foutief signaal van de positiesensor op de actuator. We vragen de monteur om het vacuümsysteem te controleren, dat ook de sturing van de variabele geometrie in de turbo regelt. Als je de actuator handmatig met vacuüm bedient, kun je controleren of de slag vloeiend en volledig is. Bij haperingen of vertragingen in de beweging, is dat een aanwijzing dat de storing wordt veroorzaakt door vervuiling of een beschadiging van de variabele geometrie in de turbo. Functioneert dit allemaal goed, dan kun je nog de magneetklep controleren die het vacuüm regelt. Als deze blijft hangen of niet juist werkt, kan het vacuüm te lang worden vastgehouden, met overdruk tot gevolg. Ook vervuiling of een lekkage in de vacuumslangen moet worden uitgesloten. Als deze in het geheel niet functioneert zal de actuator niet wordt aangetrokken, met onderdruk als gevolg. 

Hoe werkt een variabele geometrie?

Een variabele geometrie zorgt ervoor dat de turbo altijd optimaal wordt aangedreven door de aanwezige uitlaatgassen.

Het werkt volgens het principe dat, als je de doorgang verkleint, de snelheid van de uitlaatgassen toeneemt, zodat de turbine harder gaat draaien. Als de turbo de gevraagde druk heeft behaald, gaan de vanen langzaam open, waardoor de turbo bij hogere motortoerentallen niet in overspeed raakt. Wil je meer weten over de werking van de variabele geometrie en mogelijke oorzaken voor storing, kun je ook deze video bekijken. 

Op zoek naar het onderliggende probleem

Na deze eerste check belt de monteur terug met de melding dat de storing inderdaad door de turbo wordt veroorzaakt, omdat hij constateerde dat de aansturing van de turbo soms blijft hangen en haperend beweegt. Toch vermoeden wij dat er nog een onderliggend probleem is, dat bij de vorige storing ook speelde. Om te voorkomen dat de nieuwe turbo ook weer binnen 15.000 km stukloopt, vragen we de monteur om de kapotte turbo naar ons te sturen voor een gedetailleerde analyse.

Koelvloeistof in het uitlaatsysteem

We leggen de turbo op de werkbank en beginnen hem te ontleden. Wat zullen we aantreffen? We zien dat de variabele geometrie zwaar beweegt door vervuiling. Het is een witte aanslag en dat wijst op koelvloeistof. Koelvloeistof in het uitlaatsysteem… daarvoor zijn er eigenlijk maar een paar oorzaken te bedenken. Aangezien de auto beschikt over een watergekoeld EGR systeem dat dichtbij de turbo zit, vermoeden we dat we hier de onderliggende oorzaak voor de turbo kunnen vinden. 

Minimaal lekkage gaf geen melding

We bellen de monteur met deze melding en hij reageert verbaasd. Hij meet geen storing op de EGR en heeft nooit gemerkt dat de auto veel koelvloeistof verbruikt. Omdat het toch wel een sterke aanwijzing is, demonteert de monteur de EGR. Tot zijn verrassing ziet hij dat de EGR vrijwel geheel verstopt zit.

Vervuilde EGR - Turbo

De lokatie van de lekkage was zodanig, dat de klep in de EGR nog wel goed werkte en het motormanagement geen storing signaleerde. De lekkage had echter wel invloed op het traject erna: het vervuilde de turbo en die is – zoals bekend – heel gevoelig voor vervuiling. Aangezien de koelwaterlekkage minimaal is, duurde het even voordat de vervuiling een storing veroorzaakte. 

Nu weer storingsvrij

Nadat de monteur de EGR koeler heeft vervangen en het systeem heeft schoongemaakt, monteert hij de door ons gereviseerde turbo. De turbo was dus niet volledig kapot en nog prima te reanimeren. Dat betekent volledig volgens fabrieksspecificaties reviseren, waardoor ze weer letterlijk zo goed als nieuw zijn. En Audi? Die rijdt inmiddels alweer geruime tijd storingsvrij. Deze situatie is niet alleen van toepassing bij deze Audi, maar zou kunnen optreden bij elke auto met een watergekoelde EGR.