Zo reinig je een turbo
Een turbo reviseren is een secuur proces, dat we in de loop van de jaren hebben geperfectioneerd. Zo kunnen we met recht zeggen dat onze gereviseerde turbo’s net zo goed zijn als nieuwe turbo’s. Cruciaal onderdeel in het revisieproces van een turbo is het reinigen; een proces dat zelfs gedurende de nacht doorgaat. Een korte impressie ziet u hier. Benieuwd naar de details? We lichten graag een tipje van de sluier.
Eerst in de wasmachine
De eerste stap in het reinigingsproces van een turbo is de wasmachine. Met een temperatuurtje van 80 graden en een speciaal ontvetmiddel verwijderen we de olie en het grofste vuil van de onderdelen. Onderdelen die rubber bevatten, zoals de actuator, houden we even apart. Rubber zou immers hard worden als je het ontvet. Gelukkig is de actuator van zichzelf niet heel erg vet, omdat die aan de buitenkant van de turbo zit. Daardoor hecht het vuil er niet zo vast aan.
In de oven verkoolt de olie
Dan gaan de onderdelen van de turbo de oven in. Dat wil zeggen… ook in deze fase zijn er onderdelen die een aparte behandeling krijgen. De oven wordt namelijk zo’n 400 °C en een compressorwiel, dat bestaat uit dun aluminium, beschadigt bij deze temperatuur. De hoge temperatuur van de oven zorgt ervoor dat alle nog aanwezige olie verkoolt. Denk maar eens aan de kleine kanalen van de turbo, met een diameter van niet meer dan 1,5 mm. De olie die daarin zit, verwijder je niet in de wasmachine of met een ontvetbad. De onderdelen blijven meerdere uren in de oven, dus gebruiken we de avond en de nacht voor deze fase. Doordat de olie wordt omgezet naar kool, verkorten we de vervolgstap: het stralen. En dat heeft als voordeel dat de kans op schade door te lang stralen kleiner is. Tussendoor gaat een onderdeel – als dat nodig is – nog een keer in het ontvetbad.
Steelshot en keramische glasparel
De onderdelen zijn vaak nog lekker warm van de oven, als wij de volgende dag verder gaan met de oppervlaktebehandeling: het stralen. De harde gietijzeren onderdelen, zoals het uitlaathuis en het turbinehuis, stralen we met steelshot. Voor de aluminium delen en andere kwetsbare delen nemen we keramische glasparel. We hebben verschillende mogelijkheden om te stralen. Zo kunnen we handmatig stralen, in de straalkast. Maar we maken ook vaak gebruik van de werpstraler. Het verschil met de straalkast is dat het straalmiddel in de werpstraler niet onder druk tegen het materiaal aankomt. Hierdoor is de impact op het materiaal kleiner. Voor de kwetsbare onderdelen die niet van gietijzer zijn, gebruiken we de straalautomaat. Deze hebben we speciaal voor ons laten ontwikkelen.
Alert op kleine aanwijzingen
Een turbo reinigen is maatwerk. We hebben elk onderdeel wel een paar keer in de hand en gedurende het gehele proces blijven we alert op kleine aanwijzingen. Dit stelt ons in staat om turbo’s bijzonder nauwkeurig te reviseren. Zijn er beschadigingen aan het materiaal, is er van dat vaantje een hoekje af, is het schroefdraad beschadigd? Hoe meer vet en vuil eraf gaat, hoe meer je ziet natuurlijk. Bij uitlaathuizen van boten is het soms verbazingwekkend om te zien dat er slechts een aaneenschakeling van gaten overblijft als al het roest is verwijderd.
Speciaal invetmiddel voor turbo
Over roest gesproken… heeft u wel eens gezien hoe snel gietijzeren onderdelen weer roesten na het stralen? Daarom gebruiken wij een speciaal vloeibaar invetmiddel dat in het metaal trekt. Dat heeft als bijkomend voordeel dat het materiaal aan de oppervlakte niet vet is. Doordat het vluchtige invetmiddel in de poriën van het metaal trekt, kan er geen roestvorming ontstaan. Ook kan het vluchtige invetmiddel niet gaan klonteren. Roest en vetklonten kunnen een nadelige effect hebben in de kleine oliekanalen. Na het zorgvuldige reinigingsproces is de turbo klaar voor assemblage.
Heeft u vragen of opmerkingen? Mail me.