Minder kosten voor Turbopartner Pronk

Minder kosten voor Turbopartner Pronk

Zelfde turbostoring binnen drie maanden

Tim Pronk, van Garage Pronk in De Goorn is TurboPartner van het eerste uur. De specialistische turbokennis en de zekerheid die het programma hem bieden, waren de reden om lid te worden. Een goeie zet, blijkt. Want nog geen drie maanden na een turboreparatie krijgt hij dezelfde auto voor z’n neus, met dezelfde turboklachten.

Wat is er precies aan de hand? De Volkswagen Touareg uit 2006, een 3 liter TDI, heeft last van vermogensverlies. Pronk: “Ik zag eigenlijk direct al veel uitlaatgassporen op de turbo en het motormanagement gaf aan ‘turbodruk overschreden’. Zodra het de turbo betreft, bel ik altijd direct met Turbo’s Hoet. Dan weet ik zeker dat de storing trefzeker wordt opgelost. Ik kreeg het advies om het roetfilter te checken. En inderdaad, dat was enorm vervuild. Niet gek ook, de auto had meer dan 200.000 kilometer gereden.”

 

Lekkende verstuivers

Pronk reinigt het roetfilter, monteert een vervangende turbo en gaat ervan uit dat hij de tevreden klant voorlopig niet terug ziet. Het loopt echter anders. Binnen drie maanden treedt hetzelfde euvel weer op. En weer is het roetfilter volkomen vervuild. Dat is vreemd na zo’n korte tijd. Zou het aan de verstuivers liggen? Omdat de auto niet walmt, is daar eigenlijk geen aanwijzing voor. Maar als Tim de auto een kwartier stationair laat draaien, begint hij wel te walmen. Tim laat de verstuivers checken door Diesel Büchli en inderdaad, de verstuivers lekken permanent brandstof. Ja, zo slibt het roetfilter natuurlijk snel dicht.

 

Arbeidsuren turbovervanging vergoed

Pronk: “Omdat ik de turbo vóór montage heb geregistreerd en de montage-instructies van Turbo’s Hoet heb opgevolgd, kom ik in aanmerking voor de Geen Gezeur Garantie. Ik krijg dus een vervangende turbo. Bovendien worden de arbeidsuren vergoed die ik moet besteden aan het vervangen van de turbo. Voor dit type auto betekent dat ruim 4 uur. Daar ben ik wel blij mee, alhoewel ik er waarschijnlijk iets langer erover doe. Als universele garagist heb ik vooral brede kennis van veel verschillende auto’s en geen gespecialiseerde kennis van een bepaald type. Dat is nou precies de reden waarom ik TurboPartner ben geworden. Zij delen hun specialistische kennis en minimaliseren mijn risico.”