Vreemd: olielekkage maar oliepeil zakt niet
Wat te denken van zichtbare olielekkage bij de turbo van een Fiat 500X, zonder dat het oliepeil zakt? De garagist staat voor een raadsel en belt ons voor advies. Turbodokter weet raad, want waarschijnlijk is er brandstof of water bij de olie gekomen. Laten we eens kijken of ons vermoeden klopt.
We adviseren de monteur om de samenstelling van de olie te controleren. Dan weet je direct of er sprake is van vermenging en dan kun je gericht zoeken naar de oorzaak hiervoor. We vragen hem ook om de carterventilatiepunten op verstopping te checken en de compressie te meten. Want als daar iets mee mis is, heeft dat invloed op de olieafvoer van de turbo, met olielekkage als gevolg. Hij belt terug met de volgende resultaten: er zit inderdaad dieselolie in de motorolie. Maar de carterventilatiepunten en de compressie zijn volgens het boekje.
De regeneratie is wel regelmatig gestart
Aha, dan moeten we dus wat verder zoeken naar de mogelijke oorzaak voor olielekkage. Bijvoorbeeld lekkende verstuivers, slechte zuigerveren of… slechte regeneratie. Omdat de monteur aangeeft dat de auto vooral wordt gebruikt als boodschappenauto, zou die laatste wel eens de oorzaak kunnen zijn. Dat is makkelijk te checken via het uitlezen van de regeneratiehistorie. En inderdaad, de monteur ziet dat de regeneratie wel regelmatig is gestart maar nooit volledig is afgerond. Dat komt doordat de auto daarvoor gewoonweg niet lang genoeg achter elkaar rijdt. Bij het starten van het regeneratieproces wordt de extra brandstof die daarvoor nodig is in de cilinders gespoten. Die wordt vervolgens niet verbrand, omdat het proces voortijdig stopt. De overtollige brandstof wordt afgevoerd naar het carter, waardoor de kwaliteit van de olie verslechtert en het oliepeil stijgt. Wel raar trouwens, dat de roetfilterindicator op het dashboard niet meldde dat het filter is verzadigd. Misschien bleven de waarden net binnen de marges.
Wat vaker langere stukken rijden
We reviseren de turbo, omdat overmatige olieverbruik via de turbo samen met uitlaatgassen geen goede combinatie is voor de levensduur van de afdichtingen en bewegende delen van de turbo. De monteur spoelt het oliesysteem, vervangt de olie en de filters, reinigt het systeem rondom de turbo en laat de auto het regeneratieproces een keer volledig uitvoeren. Als de klant de auto ophaalt, krijgt hij het advies er vaker wat langere stukken te rijden. Gaat het roetfilter-waarschuwingslampje branden, dan kun je het beste minimaal tien minuten 65 km/u of harder rijden. Dan kan het regeneratieproces goed z’n werk doen. Het waarschuwingslampje zal dan na het herstarten van de auto weer uit zijn.
Meer informatie
Zelf een diagnose stellen? Dat gaat snel en eenvoudig via de turbo-kennisbank. Natuurlijk bieden we ook persoonlijke ondersteuning. Dus, heeft u vragen of opmerkingen? Mail ons.