Hoe werkt een twin turbo?
Betere prestaties over een zo breed mogelijke range? Dan doen we er gewoon nóg een turbo bij. Dit is heel simpel gesteld, maar wel de gedachte achter de twin turbo. Benieuwd naar de werking? Kijk maar mee naar deze video.
In de video ziet u precies wat er bij welk toerental gebeurt. Het zijn twee turbo’s die in serie zijn geschakeld. De eerste turbo is zo geconstrueerd dat deze al druk levert bij weinig uitlaatgas. Daardoor heeft de auto ook al power onderin het werkgebied, bij minder dan 1500 rpm. De eerste turbo blijft de druk opbouwen en op een gegeven moment, bij zo’n 2600 rpm, is er voldoende uitlaatgasdruk. Nu opent de eerste wastegate, waardoor de tweede turbo wordt bijgeschakeld. Beide turbo’s werken samen. Hierbij bouwt de tweede turbo de druk geleidelijk op en uiteindelijk neemt hij het over. Totdat de maximale druk is bereikt en de tweede wastgate de druk afregelt
Dual stage of parallel twin turbo
Zie je dat nou vaak, zo’n twin turbo? Nou, er zijn meerdere voertuigen met meerdere turbo’s. Voorheen werden dubbele turbo’s hoofdzakelijk toegepast op motoren met zes of acht cilinders. Het zijn dan twee parallel werkende turbo’s: elke set cilinders heeft z’n eigen turbo. Tegenwoordig wordt de twin turbo ook vaker op viercilinder motoren gebruikt. Het zijn dan twee turbo’s die in serie werken, zoals in bovenstaande video is te zien. Dit heet ook wel dual stage.
Meer vermogen en meer werk
De voordelen van de twin turbo zijn duidelijk. Meer vermogen en minder emissie. Aangezien de turbo’s over een groter gebied werken, kunnen ze over een groter gebied de luchtaanvoer beter reguleren. Met een optimalere verbranding tot gevolg. Zijn er ook nadelen? Ja, die zijn er. Bij een storing kan het een grotere puzzel zijn om de juiste oorzaak te vinden. Bovendien kan het demonteren en monteren van twee turbo’s meer werk zijn. Dit verschilt per autotype. Bij sommige worden de twee turbo’s alleen als één geleverd. Is het een parallel twin turbo, dan worden de turbo’s altijd los van elkaar geleverd.
Van Sprinter tot Gallardo
Het vaakst wordt de twin turbo toegepast bij dieselmotoren. Met name bij de kleinere bedrijfsvoertuigen zoals Mercedes Sprinter 2.2DCi, de Volkswagen Transporter 2.0 tdi, de Opel Vivaro 1.6CDTi en de Renault Trafic. Extravagante auto’s met een twin turbo zijn er ook. Bijvoorbeeld de Lamborghini Gallardo. Maar die hebben wij hier nog niet onder handen gehad.