Monteur vindt ware oorzaak voor vermogensprobleem bij Skoda Superb

Monteur vindt ware oorzaak voor vermogensprobleem bij Skoda Superb

Komt een man met een Skoda Superb uit 2010 bij de Turbodokter. Dokter, zegt hij, telkens als ik vermogen wil, gaat de auto in de noodloop. Bloedirritant natuurlijk. Met foutcodes als ‘fout op turbo’ en ‘boostdruk te laag’, wijst alles in de richting van de turbo. Terecht of onterecht? Samen met de monteur zoeken we uit wat er aan de hand is. 

Tja, we kunnen de garagist geen ongelijk geven, als we zijn verhaal horen. De meeste storingscodes hebben te maken met laaddruk en dan lijkt het alsof alles is opgelost met het vervangen van de turbo. 

Voordat je onnodig de turbo vervangt

Tóch twijfelen wij of de turbo hier terecht als hoofdoorzaak wordt aangewezen. De omschrijvingen bij de codes zijn namelijk erg beknopt. Bovendien wijzen ze naar een mógelijke oorzaak. De ene storing kan het gevolg zijn van een andere storing en je weet nooit welke storing de eerste was. Voordat je onnodig de turbo vervangt, zul je dus moeten achterhalen wat de ware oorzaak is. Dan is het handig om te weten in welke richting we het moeten zoeken. 

Testen met rook

Naast de foutcodes die allemaal betrekking hebben op laaddruk, zijn er ook foutcodes die wijzen op te lage luchtstroom en te laag regelcircuit van het inlaatspruitstuk. Deze twee storingen kunnen een andere oorzaak hebben, maar ze kunnen ook een laaddrukstoring genereren. Daarom vragen we de monteur om te controleren of er ergens een luchtlek is. Als je na visuele controle van het inlaatgedeelte en eventueel luisteren nog twijfelt, kan een rookmachine uitkomst bieden.

Soms lijkt het verkeerde laaddruk

We adviseren hem ook om het inlaatgedeelte te controleren op overmatige vervuiling. Zo kan een vervuilde druksensor verkeerde waarden afgeven. Daardoor lijkt het alsof er sprake is van een verkeerde laaddruk, terwijl alles weer normaal is als de druksensor is schoongemaakt. Bijvoorbeeld in het artikel waarin we de oorzaak bespreken voor zowel te hoge als te lage druk. 

Zuurstof is essentieel voor verbranding

Tot slot kan de storing worden veroorzaakt door een vervuilde EGR. Als er vol vermogen wordt gevraagd, moet de EGR-klep volledig gesloten zijn. Als er een kiertje blijft, komt er te weinig zuurstof in de cilinders. Aangezien zuurstof essentieel is voor de verbranding, merk je het meteen aan het vermogen als er een tekort aan zuurstof is.

EGR sterk vervuild

De monteur checkt alle drie de onderdelen en belt terug om te vertellen dat hij de oorzaak heeft gevonden. Het was de EGR die sterk was vervuild, waardoor die niet goed bewoog en ook niet goed afsloot. Hij heeft de EGR gereinigd en meldt dat de storing tijdens een flinke proefrit niet meer terug is gekomen. 

Meer informatie

Zelf een diagnose stellen? Dat gaat snel en eenvoudig via de turbo-kennisbank [link: turbodiagnose.th-group.eu]. Of download de app in de Google Play of Apple Store. Natuurlijk bieden we ook persoonlijke ondersteuning. Dus, heeft u vragen of opmerkingen? Mail ons