Fotoverslag: Is P2563 écht de oorzaak?

De actuator bedient de drukregeling van de turbo, zodat die altijd op het gewenste toerental draait en dus de gewenste inlaatdruk genereert. Nooit te weinig en nooit teveel. Bij deze turbo lijkt het erop dat de actuator niet goed functioneert. Althans… dat geeft foutcode P2563 (signaal positiesensor incorrect) aan. Wat er precies aan de hand is, dat vertelt de turbo ons zelf. Kijkt u maar mee met de foto’s.


De nozzle is vervuild met roet. Daardoor draait hij zwaar.


Kijken we naar het lagerhuis, dan zien we ook hier roetvorming. U kunt zich voorstellen dat de nozzle hierdoor ook versneld slijt.


Op deze foto ziet u roet en verkoolde olie op het lagerhuis.


Door de hoge thermische belasting is het niet vreemd dat op de turbine-as olie verkoolt. heeft van verkoolde olie. U ziet wat hiervan de uitwerking is op de afdichtingen: ze zijn versleten.


Nog een blik op de turbine-as: de verkleuring duidt op teveel hitte.


Op het compressorwiel zien we aanslag door vuil uit de carterontluchting.

Conclusie

De beelden laten duidelijk zien dat het smeringssysteem intussen sterk is vervuild. De afvoer van uitlaatgassen en dus ook van roetdelen is bij dit voertuig niet optimaal geweest. Omdat de oliesmering ook een koelende werking heeft, is oververhitting een logisch gevolg. En dat is bij deze turbo ook zeker het geval geweest, zoals de verkleuring van de turbine-as bevestigt. De grote mate van vervuiling en slijtage op de nozzle zorgt ervoor dat deze te stroef draait.

Dit is naar alle waarschijnlijkheid de oorzaak voor de afwijking in de drukregeling, waardoor de actuator positiesensor een foutieve waarde naar de ECU stuurt en een foutcode genereert. Daarnaast is de inlaat vervuild. Dat duidt op een te hoge carterdruk, waardoor er overmatige carterdamp op het compressorwiel slaat. We adviseren de monteur om de carterzeef, de olieleidingen en filters te vernieuwen en de motor te flushen om er zeker van te zijn dat alle vervuiling is verwijderd.