Fluitende turbo? Herken een kapotte turbo aan het geluid
‘Een turbo moet fluiten’, werd vaak gezegd. Dit was bij de eerdere generatie turbo’s zeker het geval. Door alle evoluties is de turbo bij de moderne motoren praktisch niet meer te horen. Een fluitende turbo is nu een teken dat we alert moeten zijn op mogelijke storingen. Hoe zit het precies? We lopen de essentiële punten met u door.
Allereerst: een fluitende turbo is niet áltijd het teken dat er iets mis is. Koud kan een turbo iets meer geluid maken dan warm. Alert moet u zijn wanneer het geluid heftiger wordt en/of constant aanwezig is. Negeert u dit signaal, dan kan er schade ontstaan. Welke schade? Dat is afhankelijk van het soort geluid en de oorzaak. Laten we beginnen met de meest voorkomende oorzaak voor het fluiten…
Voorbeelden van turbo’s die geluid maken of fluiten
Vaak is gewoon zien de beste uitleg. In onderstaande video leggen we aan de hand van enkele turbo’s. Kijk mee.
Olie in het carterontluchtingsysteem
Op de meeste motoren is de carterventilatie aangesloten op de luchtaanvoerbuis tussen het luchtfilter en de turbo. Het gevolg is dat er altijd vette dampen worden aangezogen door de turbo. In principe is dit geen probleem. Maar als de dampen veel olie bevatten, kan de turbo gaan fluiten.
Er zijn drie oorzaken voor olie in het carterontluchtingsysteem. Naast een slechte motorconditie kan dit ook worden veroorzaakt door een te hoog oliepeil. Als de olie boven het maximum niveau wordt gevuld, wordt dit er via de carterventilatie uitgegooid. Als een klant belt met de klacht dat er olie in het luchtafvoersysteem zit, vragen wij dan ook altijd of het voor de turbo net zo nat is als na de turbo. Is dit het geval, dan is het vrij zeker dat de olie uit het carterventilatiesysteem komt. De verklaring is simpel: olie gaat nooit tegen de stroom in. Als de turbo olie zou lekken, zou dit dus nooit in de luchtafvoerbuis voor de turbo terecht komen.
Het is belangrijk om niet alleen het luchtsysteem schoon te maken, maar ook de oorzaak te achterhalen. Teveel olie in het luchtsysteem kan namelijk nare gevolgen hebben als het met de lucht mee de motor in gaat.
Klinkt als metaal op metaal? Check de smering
Een schrapend, beetje fluitend geluid, dat sommigen zullen herkennen van het bewerken van metaal op de draaibank, wordt veroorzaakt door metaal-op-metaalcontact. Als dit alleen te horen is als de turbo wordt belast, bij het gasgeven dus, kan dit worden veroorzaakt door het schrapen van het compressorwiel tegen het compressorhuis. De oorzaak hiervoor is een gebrek aan smering. Dit is nét zo ernstig als het klinkt, uiteindelijk zal dit leiden tot een totaal defecte turbo.
Fluiten door scheur in een luchtleiding
Varieert het fluitende geluid in hoogte samen met het toerental of de druk? Dan kunnen we de oorzaak zoeken in de luchtstroom, bijvoorbeeld door een scheur in een luchtleiding. Als de luchtstroom door een kleine opening stroomt, veroorzaakt dat een fluitend geluid. Vaak zien we hierbij ook fouten in luchtmassametingen en turbodruk.
Fluiten door beschadigd compressorwiel
Nog een fluitend geluid, maar dan gekoppeld aan een beschadigd compressorwiel. Door de beschadiging van het compressorwiel ontstaat er bij hoge toerentallen een werveling met een fluitende toon tot gevolg. Het is zaak hier niet lang mee door te rijden, want door de onbalans die hierdoor ontstaat raakt de turbo onherstelbaar defect. Ook kunnen er uiteindelijk delen van het compressorwiel afbreken, met dezelfde gevolgen voor de turbo. De oorzaak voor een beschadigd compressorwiel is meestal inslag van een vreemd deel. Nog even verder zoeken dus, wat er precies is gebeurd. Zie ook het artikel over de Landrover met teveel turbogeluid.
Te hoge uitlaatgas tegendruk
Is het geluid fluitend of gierend, check dan of er uitlaatgaslekkage is rondom de VNT hevel. Dit wordt veroorzaakt door te hoge uitlaatgas tegendruk. Het fluitende geluid ontstaat doordat de uitlaatgassen langs afdichtingen of de VNT-aansturing naar buiten wordt geperst. Dit gaat vaak samen met uitlaatgasstank in het interieur van de auto en turbodrukproblemen.
Vervuilde EGR-klep
Verandert het fluitende of gierende geluid met het toerental, dan kan het ook worden veroorzaakt door een vervuilde EGR-klep, waardoor die niet goed sluit. Een niet goed sluitende EGR veroorzaakt luchtstromen op niet gewenste momenten. Dit gaat samen met turbodrukproblemen.
Lekkage langs pakkingen
Tot slot kan een fluitend of gierend geluid, dat verandert met het toerental, ook worden veroorzaakt door lekkage langs pakkingen. Net als bij een scheur in een leiding, ontstaat het fluitende geluid als de luchtstroom door een kleine opening stroomt. Een kleine opening veroorzaakt een fluitend geluid. Is de opening wat groter, is het geluid wat zwaarder en is het meer ‘gieren’.
Een vastzittende turbo fluit niet (meer)
Tot slot… wat nou als een turbo niet fluit? Is hij dan per definitie níet defect? Helaas, zo simpel is het niet. Zolang de turbo nog op toeren draait, kan deze fluiten. Een compleet defecte of vastzittende turbo zal zeker problemen geven, maar is toch aardig uitgefloten. En dat is nou precies wat we met dit artikel willen voorkomen. Onze turbo-kennisbank is trouwens ook erg handig bij het stellen van een diagnose. Natuurlijk bieden we ook persoonlijke ondersteuning. Dus, heeft u vragen of opmerkingen? Mail ons!