Sterk beschadigde turbo bij Hyundai h300 2.5 crdi

Sterk beschadigde turbo bij Hyundai h300 2.5 crdi

Patiënt

Een Hyundai h300 2.5 crdi

Klacht

Veel schade aan draaiende deel

Diagnose

We kregen onlangs de turbo van een Hyundai h300 voor reparatie. Het draaiende gedeelte was zeer sterk beschadigd. De oorzaak daarvoor was een gebrek aan oliesmering. Niet dat er helemaal geen olie bij de turbo kwam, maar wel te weinig voor de juiste smering.

Dit komen we vaker tegen bij dit type motoren. Het is daarbij van groot belang dat je de werkelijke oorzaak van het probleem vindt. De turbo is tenslotte niet defect gegaan door een gebrek in de turbo zelf maar door een externe oorzaak. Namelijk te weinig olie. Zou je als garagist in dit geval zonder meer een nieuwe turbo monteren, is je klant al snel weer terug bij ‘af’.

Advies

Ik heb de betrokken garagist eerst gevraagd om de oliezeef in het carter te controleren. Deze blijkt inderdaad compleet verstopt te zitten. Logisch dus dat de turbo geen olie heeft gehad. Maar we zijn er nog niet. Ik wil ook weten hoe het komt dat de carterzeef verstopt is geraakt.

Bij dit type turbo is het zo dat de verstuivers onder het kleppendeksel gemonteerd zitten. Indien de verstuivers gaan lekken dan komt dit direct in de olie terecht. Dit kan gewoon diesel zijn, maar veel vaker zijn dat kooldeeltjes. Deze kooldeeltjes gaan vervolgens in de carterzeef zitten waardoor deze verstopt raakt. Dit scenario was ook bij deze Hyundai aan de hand.

De garagist was blij met de volledige diagnose. Zo kon hij zijn klant garanderen dat het probleem met de defecte turbo werkelijk is opgelost en dat de auto, in ieder geval wat de turbo betreft, weer vele jaren meekan.

In onze webshop vindt u een turbo voor de Hyundai.
Heeft u vragen, opmerkingen of tips? Mail me