Waarom maakt deze turbo soms een vreemd geluid?

Waarom maakt deze turbo soms een vreemd geluid?

Je gaat het pas zien als je het doorhebt. Deze Cruijff-uitdrukking is bij ons werk zeker van toepassing. We laten het u zien met dit fotoverslag. Kijkt u maar mee over de schouder van collega André Veldjesgraaf, terwijl hij de oorzaak opzoekt voor een turbo die soms een vreemd geluid maakt.


Dit is een Turbo 1102112 en hij komt uit een 1.9 TDI van een Volkswagen Golf / Touran/Passat[/caption]


Ik heb het compressor gedemonteerd en zie direct dat er aanloopschade is. Zowel bij het compressorhuis als het compressorwiel.


Nu wil ik weten hoe de aanloopschade is ontstaan. Ik bekijk de lagers en zie dat ze zijn ingesleten. Dat ontstaat door smeringsgebrek. Dat heeft onherroepelijk gevolgen voor de andere onderdelen. Doordat er speling zit op de lagers, kan de as axiaal bewegen, waardoor het compressorwiel tegen het compressorhuis drukt.


Je ziet het ook aan de lagerplaatsen van de turbineas: ingesleten door smeringsgebrek.


En ook het compressorwiel heeft aanloopschade aan de zijkanten van de vanen.

CONCLUSIE

De turbo maakt een vervelend geluid omdat het compressorwiel aanloopt in het compressorhuis. Dit komt doordat ingesleten lagers axiale speling geven op de as. En ingesleten lagers, dat heeft maar één oorzaak: smeringsgebrek. Waardoor smeringsgebrek is ontstaan is niet helemaal duidelijk. Ik vermoed een te lage oliedruk.

Heeft u vragen of opmerkingen? Mail me andre.veldjesgraaf@th-group.eu