Turbo Dokter – Ford Transit 2.2 TDCi, bouwjaar 2009

2 October 2014

Patiënt

Een Ford Transit 2.2 TDCi, bouwjaar 2009

Klacht

Spookstoringen in de elektronica

Diagnose

Het motormanagement van deze Ford Transit gaf aan dat er een storing is. De monteur had de auto aan de computer aangesloten en de foutcodes wezen op een defecte turbo. Daarop had de monteur een nieuwe turbo besteld bij een lokale grossier en de turbo vervangen. Maar de auto geeft nog steeds dezelfde foutcodes. Wat nu?

Dan maar Turbo’s Hoet bellen, moet de monteur hebben gedacht. Ik vraag hem wat de exacte foutcode is. De computer geeft aan dat de turbodruk te hoog is en het motormanagement heeft de auto in de noodloop gezet: de motor is begrensd tot 3000 toeren per minuut en de auto kan niet harder dan 90 kilometer per uur rijden. Maar de turbo is niet defect, die is immers net vervangen. In dat geval kan deze foutcode ook betekenen dat er een probleem is met de elektronica. Zo kan één van de sensoren kapot zijn. Of er is een draadbreuk in de kabelboom. Of, en dat is een kostbare zaak, het motormanagementsysteem is defect. Na uitgebreid doormeten blijft eigenlijk alleen die laatste optie over. Ai.

Advies

De klant had al zoveel kosten, de turbo was immers al vervangen terwijl dat niet nodig was. Stel je voor dat het motormanagementsysteem wordt vervangen en de storing blijft nog steeds rondspoken. Daarom stel ik voor om de turbo in onze werkplaats helemaal goed door te meten. Bij het demonteren van de turbo, om hem op te sturen, ontdekt de monteur dat de stekker aan de kabelboom van de auto niet goed contact maakt omdat de contactpunten zijn verbogen. Hierdoor maakte de stekker af en toe geen contact. Het motormanagement ontvangt op dat moment geen signaal vanaf de turbo en denkt dat de turbo defect is. Niet de turbo was defect, maar het stekkertje … tja, je moet er maar opkomen.

Heeft u vragen, opmerkingen of tips? Mail me: ronald.sedney@turbos-hoet.nl.
Een turbo voor Ford Transits vind u in onze turbo shop.