FAQ: Hoe herken ik een variabele turbo?

26 May 2014

Ieder z'n vak. Een turbo is een ingewikkeld stukje techniek. Daarom is het helemaal niet vreemd als u een vraag heeft. Bel ons, we helpen u graag! Gelukkig doen velen van u dat. Hieronder één van de meest gestelde vragen: Hoe herken ik een variabele turbo?

Technische ondersteuning

Als u ons belt voor technische ondersteuning bij een storing kan het voorkomen dat wij u vragen of het een variabele turbo betreft. Een vraag die we dan bijna dagelijks terug krijgen is: ‘hoe herken ik een variabele turbo dan?’ Nou, dat zit als volgt. Variabele turbo’s worden altijd gestuurd via het motormanagementsysteem. Het slangetje dat op de actuator zit loopt altijd terug naar het magneetventiel en nooit direct terug naar de turbo of naar het inlaatspruitstuk. Aan de actuator zit een hevel en die komt bij een variabele turbo altijd uit tussen de twee turbohelften. Bij een niet variabele turbo zit deze hevel altijd op het uitlaathuis gemonteerd.

Werkingsprincipe

De twee soorten turbo’s (variabel en niet-variabel) hebben ieder een heel ander werkingsprincipe. Voor een compleet beeld van een storing is het voor ons daarom belangrijk om te weten welke soort turbo het betreft. Zo weten wij welke motorcomponenten betrokken zijn bij de storing.

 

foto-faq-variabele-turbo

De variabele turbo

foto-faq-niet-variabele-turbo

De niet-variabele turbo