Turbo Dokter – Mercedes ML 320 CDi, bouwjaar 2008

19 August 2014

Patiënt

Een turbo voor een Mercedes ML 320 CDi, bouwjaar 2008

Klacht

De eigenaar ruikt uitlaatgassen in het interieur. De garagist is even meegereden. En inderdaad … er zit een luchtje aan deze patiënt.

Diagnose

De monteur legt de auto aan de computer voor een grondige inspectie. Alle waarden zijn normaal. Dan maar even de afdekplaat demonteren voor een blik met eigen ogen. Omdat de monteur veel roetsporen ziet bij de turbo denkt hij dat hij het euvel heeft gevonden. Hij belt mij voor een prijsopgave van een nieuwe turbo.

Ik ben altijd benieuwd naar de oorzaak van een defect, dus in plaats van alleen de prijs te noemen en de nieuwe turbo op te sturen vraag ik hem wat er aan de hand is. Als ik hoor dat de turbo uitlaatgassen lekt, stel ik de monteur voor om eerst wat andere zaken te checken. Want een turbo lekt eigenlijk alleen uitlaatgassen als de uitlaatgastegendruk te hoog is. Als dat hier het geval is, is de turbo niet de oorzaak van het uitlaatgas in het interieur.

roetsporen op turbo

Vervuild roetfilter

Ik vermoed dat een vervuild roetfilter de oorzaak is van de klacht. Waarom geeft de computer dan geen melding, wil de monteur weten. Ik leg hem uit dat dat waarschijnlijk komt doordat de leiding naar de sensor verstopt zit. Daardoor meet de computer een verkeerd drukverschil en ontstaan er problemen met het regenereren van het roetfilter. Normaal wordt een roetfilter periodiek door het motormanagement geregenereerd. Maar als het motormanagement niet de juiste informatie krijgt dan zal er ook geen regeneratie plaatsvinden.

Advies

Ik adviseer de monteur om de leidingen naar de sensor schoon te maken en een uitgebreide proefrit te maken. Nu de sensor weer de juiste informatie kan doorgeven, wordt tijdens de proefrit de regeneratie in gang gezet. Resultaat: een gereinigd roetfilter, de turbo lekt geen uitlaatgassen meer en het interieur ruikt weer naar het dennenboompje van de autowasstraat. Ik heb geen nieuwe turbo verkocht, maar de monteur én zijn klant zijn tevreden. Vind ik zeker zo belangrijk.

In onze webshop vindt u een turbo voor de Mercedes.
Heeft u vragen, opmerkingen of tips? Mail me.