Turbo Dokter – 1.6 THP Peugeot 308, bouwjaar 2009

26 May 2014

Patiënt

Een turbo voor een 1.6 THP motor uit een Peugeot 308, bouwjaar 2009.

Klacht

De turbo maakt een rammelend geluid bij het stationair draaien. En het motormanagementsysteem geeft steeds de melding ‘turbo druk te laag’ of ‘turbodruk te hoog’. 

Diagnose

Voordat de monteur mij belt, had hij natuurlijk zelf al het nodige gecontroleerd, zoals de turbodruksensor en het regelventiel van de turbo. Omdat die onderdelen goed functioneren belt hij mij voor advies. De klacht duidt op speling op de overdrukregeling, dus ik vraag hem om de speling te meten. Hij meldt mij terug dat hij inderdaad een minieme speling meet, maar hij vraagt zich af of dit de oorzaak kan zijn van de klacht. Omdat de andere onderdelen van de motor goed functioneren adviseer ik hem de turbo te demonteren en door ons te laten controleren. Ik regel een koerier om de turbo te laten ophalen.

Niet vloeiend

Ik vermoed dus dat de overdrukregeling het probleem is. Zeker omdat deze klacht vaker voorkomt bij dit type turbo. Maar ik kijk altijd zonder vooroordeel naar een defecte turbo. Zo voorkom je dat je iets over het hoofd ziet. Ik begin met het testen van de overdrukregeling. Ik haal het uitlaathuis van de turbo en test de beweging van de overdrukregelaar met luchtdruk. En ik zie al snel dat deze niet vloeiend beweegt, hij blijft hangen. Nu zie ik ook de slijtagesporen op de klep. Ze zijn zo miniem dat ik me kan voorstellen dat de monteur slechts een kleine speling kon constateren. Het is een speling die bijvoorbeeld bij de wielophanging binnen de tolerantiewaarden zou liggen. Bij turbo’s ligt het echter allemaal een stuk gevoeliger. Om het schadebeeld compleet te krijgen controleer ik nu de rest van de turbo. Ik zie geen verdere schade en alles functioneert zoals het moet. 

Advies

Ik adviseer de klant om de turbo door ons te laten reviseren. Hij stemt in. En nog geen 24 uur nadat de koerier de defecte turbo bij hem heeft opgehaald heeft hij de gereviseerde turbo weer in huis. Mét een montageset en een uitgebreide technische montagehandleiding. Zijn klant kan de volgende dag alweer op pad met z’n Peugeot. En hij is vast blij dat - met de gereviseerde turbo - de rekening niet zo hoog is uitgevallen. 

Heeft u vragen, opmerkingen of tips? Mail me.
Een turbo voor de Peugeot 308 vind u in de turbo shop.