Let op bij lekkende uitlaatgassen

PATIËNT

Peugeot 1.6 HDI 

KLACHT

Klant ruikt uitlaatgassen tijdens het rijden

DIAGNOSE

De garagist inspecteert de situatie onder de motorkap en ziet rondom de turbo veel sporen van uitlaatgassen. Hij gaat er direct vanuit dat de turbo vervangen moet worden en belt ons voor een prijsindicatie. Tijdens het telefoongesprek vraagt onze medewerker wat er precies aan de hand is. Uitlaatgassen ontsnappen namelijk altijd via de weg van de minste weerstand en dat is niet via de turbo. De kans is groot dat niet de turbo aan vervanging toe is, maar een ánder onderdeel..

ADVIES

Onze medewerker adviseert de monteur om het roetfilter te controleren op verstopping. ‘Maar het motormanagement geeft daar geen melding van,’ zegt de monteur. Helaas komt dat wel vaker voor. We leggen uit hoe dat zit: in het roetfilter zitten twee drukverschilsensoren, die het roetgehalte horen te meten. Het gebeurt echter wel eens dat de buisjes die naar de sensoren toeleiden verstopt raken. Daardoor kunnen de sensoren niet meer vaststellen of er een onderling drukverschil is.

De monteur gaat het checken en laat ons even later weten dat het roetfilter inderdaad erg vies is. Mooi voor hem, en helemaal voor zijn klant. Want nu hoeft hij alleen maar het roetfilter te reinigen en niet de hele turbo te vervangen.

De turbo kán beschadigd raken

In dit geval was het situatie simpel op te lossen. Er bestaat echter ook een kans dat de turbo te heet wordt, te weinig smering krijgt en daardoor beschadigd raakt. Twijfel in dat geval niet en laat de turbo door ons nakijken. Wilt u hier meer over weten? Lees dan de FAQ De turbo lekt uitlaatgassen, is hij defect? of het fotoverslag Turbo met overmatige speling in axiale richting.

Raadpleeg de turbo-kennisbank

Zelf een diagnose stellen? Dat gaat snel en eenvoudig via de turbo-kennisbank . Of download de app in de Google Play of Apple Store

Heeft u vragen of opmerkingen? Mail me.