Wat is de link tussen P2563 en een storing op de EGR-klep?

Wat is de link tussen P2563 en een storing op de EGR-klep?

De nachtmerrie voor élke autorijder: een knipperend motorstoringslampje en de auto trekt ineens niet meer op. De ingeschakelde garagist legt de auto, een Honda VR-V 2.2 I-DECT uit 2012, aan de OBD en ziet foutcode P2563. Dat staat voor positie sensor turbodruk regeling, onwaarschijnlijk signaal. Voordat hij een nieuwe turbo monteert, ontdekt hij naast P2563 ook een storing op de EGR-klep. Heeft dat te maken met de kapotte turbo?

Nadat de monteur de turbo bestelt en bij ons registreert, bellen we hem. Dat doen we altijd, omdat we op die manier samen met de monteur de kans op herhaalschade minimaliseren. Ook in dit geval vragen we nog even door, nadat de monteur heeft verteld over de storingscode en het vermogensprobleem.

Hint naar de oorzaak

Bij een fout op de positiesensor is het verstandig om de aansturing van de turbo te checken. Zo kan de actuator verkeerd functioneren door een vacuümlek. Meestal zie je dan ook andere foutcodes. Ook al hebben die in eerste instantie niets met de turbo te maken, ze kunnen toch een hint geven naar de oorzaak voor de turbostoring. En als je die oorzaak niet oplost, zou de nieuwe turbo binnen de kortste keren weer kapot lopen.

Naast P2563 ook storing op EGR-klep en gloeibougies

De monteur vertelt dat er naast P2563 inderdaad nog meer storingen zijn, maar die lijken geen relatie te hebben met de kapotte turbo. De eerste is een storing op de EGR en daarnaast geeft het motormanagement aan dat er iets mis is met de gloeibougies. Met name die laatste aanwijzing is interessant. Een storing op de EGR kan best een gevolg zijn van een kapotte turbo en een storing op de gloeibougies. Maar slecht werkende gloeibougies, dat wordt niet veroorzaakt door de andere beide storingen. Hier vind je meer info over de werking van de EGR-klep.

Uitlaatgassporen rondom de turbo

Uit ervaring weten wij dat een defecte gloeibougie het regeneratieproces verstoort. En dát kan een kapotte turbo veroorzaken. Dit is makkelijk te checken door te kijken of er uitlaatgassporen te zien zijn rondom de turbo. ‘Ja’, zegt de monteur, ‘ik zie veel roet. En m’n klant zei ook al dat hij uitlaatgas ruikt binnenin de auto.‘

Roetdeeltjes vervuilen de olie

Het lijkt erop dat we hiermee de oorzaak voor de turbostoring hebben gevonden. Het zit namelijk zo: als het regeneratieproces wordt verstoord, zoals in dit geval door een kapotte gloeibougie, dan raakt het DPF-filter verzadigd. Daardoor kunnen de uitlaatgassen, die de turbo aandrijven, niet vrij wegstromen. Er is teveel tegendruk, waardoor de uitlaatgassen een andere uitweg zoeken. Ze wervelen rond bij de aansturing van het variabele gedeelte van de turbo en laten hun sporen na. Je kunt het vaak ook ruiken in het interieur. Maar dat signaal kun je als bestuurder net iets makkelijker aan de kant schuiven dan een knipperend lampje in het dashboard.

De rondwervelende uitlaatgassen komen ook in de turbo. En daar begint de ellende: roetdeeltjes vervuilen de olie. Vervuilde olie koelt niet genoeg, waardoor de turbo, die zo’n 220.000 toeren per minuut maakt, veel te heet wordt en uiteindelijk vastloopt.

Link tussen P2563 en EGR-klep

Daarnaast zorgde de vervuiling ervoor dat de EGR-klep niet meer vrij kon bewegen. Dat was de storing op de EGR die de monteur opmerkte. Hij dacht dat P2563 en een storing op de EGR-klep geen link met elkaar hadden. Dit is in dit geval ook niet de oorzaak voor de turbostoring. Maar indirect is er dus wél een link. Overigens komt het ook nog wel eens voor dat een EGR-klep afbreekt en in de turbo komt. Wat dat voor gevolgen heeft zie je in deze video.

Reinigen van EGR-klep en DPF-filter

Gelukkig is dit allemaal snel te verhelpen. Voordat de monteur de nieuwe turbo inbouwt, vervangt hij de defecte gloeibougies. Het DPF-filter en de EGR-klep zijn niet beschadigd en kunnen gewoon worden gereinigd. En zo is de nachtmerrie van de eigenaar van de auto snel opgelost en kan de nieuwe turbo weer vele duizenden kilometers mee. De kapotte turbo gaat naar ons terug voor revisie. Benieuwd hoe die eruit ziet? Bekijk dan het diagnoserapport.

Meer informatie

Zelf een diagnose stellen? Dat gaat snel en eenvoudig via de turbo-kennisbank. . Natuurlijk bieden we ook persoonlijke ondersteuning. Dus, heeft u vragen of opmerkingen? Neem gerust contact op.



Wist je dat je in onze kennisbank ook diagnoses kunt opzoeken? Daar vind je bijvoorbeeld mogelijke oorzaken en oplossingen voor de diagnose 'Turbodruk probleem door koelvloeistof lekkage watergekoelde EGR koeler'.