Fotoverslag: Traktor Massey Ferguson

Fotoverslag: Traktor Massey Ferguson

Wist u dat wij ook turbo’s leveren voor andere voertuigen? Bijvoorbeeld deze tractor: de Massey Ferguson 6140, die de monteur flink kopzorgen bezorgt. Wat is het geval? Na een motorrevisie is dit al de 5e turbo die stukloopt, terwijl er wél voldoende oliedruk en olieflow is. We demonteren de turbo en daar komt de aap uit de mouw…

Dit is de complete turbo. We zien wat roestvorming.

Dit is de turbine-as. Rood omcirkeld is de plek waar we wat vervorming zien. Maar we zien geen verkleuring. We vermoeden dat er wel voldoende olie is geweest, maar dat de smerende werking te wensen overliet.


Ons vermoeden wordt bevestigd als we het axiaallager zien! Kijk nou, de glimmende plekken in het midden laten duidelijk zien dat het lager is ingesleten. Ook hier zien we geen verkleuring. Dat betekent dat er wel voldoende olie aanwezig was om te koelen, maar het olielaagje tussen lager en turbine-as had duidelijk geen smerende werking.


De radiaallagers vertonen groeven. Het is goed mogelijk dat de slijtage die we op de foto 2 en 3 zien tot gevolg heeft dat de olie is vervuild met slijpsel en dat daardoor de krassen in de lagers zijn ontstaan.

CONCLUSIE

De metingen gaven normale waarden op oliedruk en olieflow. De foto’s bevestigen dat er inderdaad voldoende olie was, maar onthullen tegelijk de oorzaak voor het stuklopen: olie van slechte kwaliteit. Het blijkt maar weer eens hoe gevoelig een turbo is. Niet voor niets adviseren wij altijd om bij het vervangen van de turbo ook de olie én het oliefilter te vervangen. Dat geldt voor personenwagens en dus ook voor tractors.

Heeft u vragen of opmerkingen? Mail me