Olielekkage niet door turbo maar door kapotte zuigerveren

Olielekkage niet door turbo maar door kapotte zuigerveren

Olielekkage in de inlaat? Dan zal een afdichting van de turbo wel lek zijn. Met dat idee bestelt een garagist een vervangende turbo bij ons en registreert hem. Samen ontdekken we echter dat de turbo nog tip top is en dat de garagist aan de slag moet met de zuigers. Alsnog een pittige operatie natuurlijk. Maar beter dat dan je klant te moeten confronteren met twee kostbare facturen waarvan er ééntje eigenlijk niet nodig was. Dat wil niemand natuurlijk en daarom delen we dit verhaal hier.  

Aan de telefoon vertelt de monteur dat er geen foutcodes zijn en dat de turbo voldoende druk levert. Het was puur de hoeveelheid olielekkage, waardoor hij concludeerde dat de turbo vervangen moest worden. We vragen hem de speling op de turbine as te controleren. Deze is in orde en dat betekent dat de afdichtingen nog prima zijn. Dat er toch olie langskomt, heeft een andere oorzaak. Namelijk dat de olie niet op de normale manier weg kan stromen.

Waarom kiest de olie niet de normale weg?

Daarom checkt de monteur op ons advies de carterventilatie. Die is goed, dus checkt hij de olieafvoerleiding op verstoppingen. Die zijn prima. Wat nu? Hoe komt het toch dat de olie niet de normale weg kiest, maar langs de turboafdichtingen naar buiten geperst wordt? Aangezien de carterventilatie in orde is, is er dus iets anders aan de hand waardoor de carterdruk te hoog is. We adviseren de garagist om de staat van de motor te controleren met een compressietest. Dit kan door een cilinderbalanstest uit te voeren, of daadwerkelijk de bougies eruit te draaien en een compressiemeter te gebruiken. 

De turbo kan weer terug naar ons

Aha, nu hebben we iets op het spoor. Want het blijkt dat cilinder 2 nog maar voor de helft meedoet en dat cilinder 3 ook een stuk onder de normale waarde zit. Aangezien er iets is dat overdruk veroorzaakt, controleert de monteur vervolgens de staat van de zuigers en dan ziet hij het. En u ook, als u naar de foto’s kijkt. De wanden van de zuigers zijn gebroken. Dit zorgt voor de luchtlekkage tussen de verbrandingsruimte en het carter. Vandaar dat de druk in het carter oploopt. De zuigers zullen vervangen moeten worden. 

En de turbo?

Die is onbeschadigd en kan dus weer gemonteerd worden. Geen business voor ons, denkt u? Dat is waar. Maar we hebben wél iemand geholpen en het levert tegelijk een mooi verhaal op.